Chat with us, powered by LiveChat

Wat te doen in Krakau is een vraag die zowel moeilijk als gemakkelijk te beantwoorden is. Tot 1609 was het de hoofdstad van Polen en vandaag de dag is het de op één na grootste stad van het land. Gelegen aan de Vistula, heeft deze stad zich ontwikkeld tot een van de mooiste bestemmingen in Europa. Het is geen wonder dat Krakau een aantal verbazingwekkende toeristische attracties heeft, en dat maakt het meteen moeilijk om er de “beste” uit te kiezen. Het is een van de enige steden in Polen die niet werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 2000 was het zelfs de culturele hoofdstad van Europa. 

Wilt u rondleidingen en excursies boeken met Nederlandstalige gids Krakau? Bekijk dan de mogelijkheden op deze pagina.

Het Wawel kasteel

Dit sprookjesachtige kasteel was in de zestiende eeuw het politieke en culturele hart van Polen en is daarmee een symbool van hun nationale identiteit. Vandaag is het een prachtig museum met vijf verschillende afdelingen: De Koninklijke Schat- en Wapenkamer, Oosterse Kunst, Verloren Wawel, Staatszalen en de Koninklijke Privé-afdelingen. Van deze vijf zijn de laatste twee het indrukwekkendst. U betaalt een apart ticket voor elke afdeling of één ticket voor alle verschillende onderdelen. Zo’n ticket kost €28 en is inclusief een live gids.

Oskar Schindler’s Fabriek

Iedereen die Schindler’s List nog niet heeft gezien, moet dat meteen doen. En nadat u deze film heeft gezien, moet u naar Krakau gaan om zijn fabriek met eigen ogen te zien. Dit gebouw doet nu dienst als interactief museum dat het bijzondere verhaal verteld van deze opmerkelijke man. Bovendien geeft het een goed beeld van hoe de stad er tijdens de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog uitzag. Dit is een van de beste plekken om te bezoeken in Krakau als u geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog en de indruk die deze heeft achtergelaten op de stad. In de Factory van Oskar Schindler vindt u niet alleen het bureau van Schindler, maar ook een gigantisch museum over de Tweede Wereldoorlog!

Auschwitz-Birkenau

Hoewel deze lijst in willekeurige volgorde is geschreven, moet u Auschwitz absoluut bezoeken als u in Krakau bent. Het ligt in feite een beetje buiten Krakau (ongeveer 70 km). Het maakt niet uit hoeveel films u heeft gezien of hoeveel boeken u heeft gelezen over de Holocaust, het dringt pas echt door als u hier bent geweest. Iedereen zou Auschwitz minstens één keer in zijn leven moeten zien om een echt beeld te krijgen van de gruwel die hier heeft plaatsgevonden en om de tragische historie levend te houden. Meer lezen over Auschwitz?

De Wieliczka zoutmijnen

Ook dit is niet bepaald in het centrum (13 km), maar toch is de Wieliczka zoutmijn een van de populairste halve dag- of daguitstappen vanuit Krakau. Meer dan 300 kilometer (186 mijl) aan tunnels zijn verspreid over negen verdiepingen, waarvan de diepste 327 meter of bijna 1000 voet onder de grond ligt. 22 van deze kamers (tot een diepte van 135 meter) zijn opengesteld voor het publiek via een rondleiding. Naast echte ondergrondse meren zijn er ook een aantal indrukwekkende kapellen, waarvan de Sint Kinga kapel het kroonjuweel van de collectie is. Gezien de omvang van deze mijnen is er zelfs een enorme ondergrondse kerk waar u ook kunt trouwens. Deze unieke attractie mag u eigenlijk niet missen.

De Mariakerk

De St. Mary’s Church in Krakau is erg opvallend omdat het gemaakt is van baksteen, waardoor het er heel anders uitziet dan de meeste andere Europese kerken. Bovendien zijn de twee torens verschillend in lengte. Volgens een populaire legende werden ze gebouwd door twee broers die allebei de hoogste toren wilden bouwen. Om definitief als winnaar uit de bus te komen, besloot de ene broer de andere te doden. Het mes dat hiervoor werd gebruikt, wordt in de kerk tentoongesteld. De Mariakerk is gelegen aan het grootste plein van de stad en werd gebouwd op de fundamenten van een kerk uit het begin van de dertiende eeuw. Dit gebouw moest in 1355 plaats maken voor de bouw van een nieuwe gotische kerk, die sinds 1962 basiliek wordt genoemd. Vergeet niet om ook even naar binnen te gaan, want er zijn prachtige kunstwerken te zien. De St. Mariakerk van Krakau. Zonder twijfel de blikvanger van de Stare Miasto of de oude stad.

De Wawel kathedraal

Net als het Wawel kasteel bevindt deze kathedraal zich op de Wawel heuvel. Sinds dit indrukwekkende bouwwerk in de veertiende eeuw uit het niets verrees, werden hier vele koningen gekroond en begraven. Kapellen en koninklijke crypten, waaronder sarcofagen, behoren tot de bezienswaardigheden. Bovendien vindt u hier ook de grootste historische klok van Polen, die trots in de klokkentoren hangt. Van hieruit heeft u ook een uitstekend uitzicht over de stad. 

De Drakengrot van Wawel ligt onderaan de gelijknamige heuvel. In de Middeleeuwen zou de grot de verblijfplaats zijn geweest van een kwaadaardige draak. Tegenwoordig is de grot onbewoond en vindt u alleen nog het koperen beeld terug van de draak, genaamd de Smok Wawelski. Deze spuwt nog wel vuur dus pas op….

Wierzynek

Op het centrale plein (Rynek Główny) vindt u het legendarische restaurant ‘Wierzynek’. In 1364 organiseerde Mikołaj Wierzynek een feest voor de bruiloft van de kleindochter van de Poolse koning Casimir de Grote. 653 jaar later worden hier nog steeds koninklijke gerechten geserveerd tegen een uiterst betaalbare prijs. Hier worden zowel “normale” als exclusieve gerechten als slow food geserveerd. Bekende gasten die deze plek al hebben bezocht zijn Kate Moss, Wentworth Miller, verschillende Poolse presidenten, Jim Carrey, Fidel Castro en Charles de Gaulle. Als u wilt genieten van het beste dat de Poolse keuken te bieden heeft, moet u zeker een tafel reserveren op hun website. Is alles al gereserveerd? Geen probleem! De Poolse keuken is verrassend lekker, en er zijn in feite een heleboel geweldige restaurants in deze gezellige stad, zoals Szara Ges. Dé Poolse specialiteit? Pierogi natuurlijk!

Sukiennice (Lakenhal)

Wanneer u Rynek Główny voor het eerst bewondert, is een van de eerste vragen die u uzelf zult stellen het volgende: “Wat is dat gebouw in het midden van de markt?” Nu weet u eindelijk het antwoord, want het is de Sukiennice, de Lakenhal van Krakau. Vroeger was dit een bloeiend handelscentrum waar zout uit de Wieliczka-zoutmijn werd verkocht. Tegenwoordig heeft het zout plaats moeten maken voor souvenirs en ambachtelijke producten. De eerste verdieping is ingericht als museum met een indrukwekkende collectie Poolse schilderijen en beeldhouwwerken uit de negentiende eeuw. Als dit u niet erg interesseert, moet u ’s avonds door het gebouw lopen, wanneer het prachtig verlicht is. Ga ook eens binnen kijken. Misschien vindt u wel een koopje!

De Kościuszko grafheuvel

Deze grafheuvel is gewijd aan de Poolse (en Amerikaanse) oorlogsheld Tadeusz Kościuszko. Het monument werd kort na zijn dood opgericht. Deze dappere man vocht zowel voor de Amerikaanse als voor de Poolse onafhankelijkheid en dat leverde hem uiteindelijk dit 34 meter (111 ft) hoge gedenkteken op. Ter ere van hem heeft men ook land geplaatst van de Poolse en Amerikaanse slagvelden waar hij gevochten heeft. Bovendien heeft u vanaf deze plek een subliem uitzicht over de stad.

Vanaf de Kościuszkoheuvel heeft u een prachtig uitzicht over Krakau, maar het monument zelf is ook… Interessant!

Stare Miasto

Ook al zeggen de kerken of gebouwen u weinig tot niets, dan nog moet u rondwandelen in de Stare Miaso, oftewel de Oude Stad. Dit UNESCO Werelderfgoed is een van de mooiste en grootste marktpleinen van Europa. Bovendien is het de perfecte plek om heerlijk te dineren (of te lunchen) in een van de vele restaurants. Of misschien is het wel de perfecte plek om de heerlijke Poolse wodka (Żubrówka) te proeven! Gezellige straatjes, geweldige restaurants, prachtige historische gebouwen… U zult verliefd worden op de oude stad van Krakau.

Krakau is zonder twijfel één van de leukste steden in Oost-Europa. Er zijn tal van coole, unieke en zelfs spookachtige bezienswaardigheden, waardoor de stad perfect is voor een citytrip. Door de vele gezellige bars en discotheken is het ook een uitstekende bestemming voor een vrijgezellenweekend. Hoe dan ook, er zijn zoveel bezienswaardigheden in Krakau dat u zich er nauwelijks kunt vervelen.

Reacties

reacties