Chat with us, powered by LiveChat

Een bezoek aan Auschwitz I en Auschwitz II Birkenau is te omschrijven met één woord: indrukwekkend. U kunt dit bezoek aan concentratiekamp Auschwitz combineren met een stedentrip naar Krakau. Auschwitz ligt namelijk in het zuidoosten van Polen, niet ver van Krakau. Het concentratiekamp was tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste concentratiekamp in Duitsland, dat bestaat uit Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau en Auschwitz III-Monowitz. Miljoenen mensen zijn in deze kampen omgekomen, waarvan de grote meerderheid Joods was. Mensen stierven niet alleen in de gaskamers of omdat ze doodgeschoten werden, maar ook door uitputting, besmettelijke ziektes en honger.

Het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau is één van de meest aangrijpende plaatsen op aarde. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden hier naar schatting 1.1 miljoen tegenstanders van het Duitse Rijk om het leven gebracht. De volledigheid van alle gruwelen overzien is niet gemakkelijk. Bezoek Auschwitz met een Nederlandse gids is daarom wel zo vertrouwd.

Het kamp werd Auschwitz-Birkenau genoemd en werd vernoemd naar de stad Auschwitz (Oświęcim), die iets verderop ligt. Het bezoeken van dit kamp met Nederlandstalige gids is een vaak geboekte excursie gecombineerd met een stedentrip Krakau. Niet gek; het voormalige vernietigingskamp ligt op een klein uur rijden van de grote Poolse stad. Bij het uitzoeken of samenstellen van een groepsreis Krakau behoort een bezoek aan Auschwitz met een Nederlandstalige gids dus zeker tot de mogelijkheden.

Auschwitz I, Auschwitz II Birkenau en Auschwitz III-Monowitz

Auschwitz bestond in de Tweede Wereldoorlog uit drie actieve delen. Auschwitz I was het administratieve deel, waar men minutieus alles bijhield wat er op het kamp gebeurde. Hoe verschrikkelijk dat ook was. Auschwitz II was het vernietigingskamp zelf en Auschwitz III (ook wel Monowitz) was een werkkamp. Hier verrichtten gevangenen tien tot elf uur dwangarbeid per dag, zes dagen per week. De zondag was ingeruimd voor het wassen en douchen. Je kwam in het kamp terecht als je tegenstander van het Duitse Rijk was. Dit kon zijn door je etniciteit (Joods, Slavisch), omdat je een handicap had, homoseksueel was of op een andere manier tegenstander was van nazi-Duitsland (politiek gezien).

De schattingen van het dodental in Auschwitz-Birkenau zijn enorm. Van de naar schatting 1.3 miljoen gedeporteerden vonden uiteindelijk 1.1 miljoen de dood. Een duizelingwekkend aantal. Van dit aantal betrof het in bijna 90% van de gevallen Joodse gevangenen. De meeste stierven in de gaskamers, waar een dodelijke hoeveelheid Zyklon B werd losgelaten, hetgeen tot verstikking leidde. Ook vielen er veel doden door verhongering, de vrijwel dagelijkse zeer zware dwangarbeid, ziektes in het kamp, dodelijke straffen wegens ongeoorloofd gedrag en experimenten op levende mensen.

De schattingen van het aantal doden lopen uiteen omdat de nazi’s geprobeerd hebben al het bewijsmateriaal in het kamp te verwoesten. Op het moment dat men wist dat de oorlog verloren was werden de gebouwen en loodsen met daarin alle administratieve gegevens verbrand en zo compleet mogelijk van de aardbodem geveegd. Dit is echter niet in het geheel gelukt. Tijdens uw excursie kunt u met eigen ogen zien hoe . Een groot deel van het kamp is goed bewaard gebleven om u een goede indruk te geven van dit symbool van de tweede wereld oorlog. Bezoek Auschwitz met een Nederlandse gids is een goed hulpmiddel om een zo compleet mogelijk beeld van uw reis te krijgen.

Uw bezoek aan Auschwitz

Tijdens een bezoek aan Auschwitz leidt een Nederlandstalige of Engelstalige gids (afhankelijk van uw keuze) u eerst rond door het administratieve kamp Auschwitz I, dat in april 1940 werd opgericht. Hier zijn foto’s van alle overleden mensen te bekijken, net als de executieplaatsen en verbrandingsovens. Er werden in dit kamp allerlei vreselijke experimenten uitgevoerd. Ook bevindt er zich een museum met allerlei persoonlijke voorwerpen van de slachtoffers, waar zelfs haren van hen tussen zitten. U wordt daardoor direct erg geconfronteerd met dit verschrikkelijke verleden.

Omdat kamp Auschwitz I al gauw te klein werd voor de grote hoeveelheid mensen, werd er twee jaar later een tweede kamp gebouwd: Auschwitz II-Birkenau. Deze ligt drie kilometer van Auschwitz I af en is de grootste begraafplaats ter wereld. Het was een vernietigings- en werkkamp. Hier zijn barakken en ruïnes van de gaskamers terug te zien. Ook is er te zien hoe de gevangenen precies aankwamen en hoe de selectieprocedure verliep. U bezoek Auschwitz II Birkenau ook. De gids vertelt u alles over de geschiedenis van dit concentratiekamp, wat ervoor zorgt dat u aan het einde van de rondleiding precies weet hoe mensen in dit kamp verbleven. Om een goed beeld te krijgen van het gehele concentratiekamp duurt het bezoek (inclusief reistijd) ongeveer 7 uur. Auschwitz III-Monowitz is niet open voor bezoekers.

Vervoer

Uw transfer is inbegrepen. Het voormalig concentratiekamp ligt ongeveer 59 kilometer ten westen van Krakau. Het bezoeken van Auschwitz zal u nog lang bijblijven, door de vele indrukken die u op doet. Auschwitz bezoeken is aangrijpend en pijnlijk tegelijk, want alles komt in een keer wel heel dichtbij. Maar dat is tegelijkertijd ook juist de reden om het indrukwekkende geschiedeniskamp te bezoeken.

Een bezoek aan Auschwitz met Nederlandstalige of Engelstalige gids kunt u combineren tijdens uw reis naar Krakau. Auschwitz bezoeken vanaf Krakau kan alleen als onderdeel van uw complete reis naar Krakau.

Tevens hebben wij excursies naar Auschwitz met Nederlandstalige gids tijdens onze groepsreizen naar Krakau.