Chat with us, powered by LiveChat

Verantwoord ondernemen

Succesvol zakendoen en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) horen bij elkaar. Ook Polenreizen ziet haar verantwoordelijkheid als het gaat om de exploitatie van zo’n kwetsbare kleine stad als Krakau. Het is een bijzondere bestemming met een fantastisch geregelde toeristische infrastructuur. Het is een compacte stad, met veel diverse culturele en historische objecten die waarde toevoegen aan de significantie van deze bestemming als een toeristisch en cultureel centrum van Polen. Het bezoek aan voormalige concentratie kamp Auschwitz behoort tot de belangrijkste en meest bezochte musea in Polen.

Het is echter een bijzonder musea waar het historisch bewustzijn over Auschwitz en een kritische blik op de geschiedenis plaats vindt. In de afgelopen jaren groeit onze herinneringscultuur voor Auschwitz en neemt het steeds een belangrijkere rol in de opvoeding van de jongere generatie. De internationale herdenkingen zijn sterk geritualiseerd.

Met die ritualisering is de herinnering aan Auschwitz ook oppervlakkiger geworden. Vandaar dat het noodzakelijk is als reisorganisatie verdere stappen te zetten om de ‘verpretparkisering’ van Auschwitz tegen te gaan en rekening te houden met de gevoeligheid van dit historische object.

Polenreizen draagt haar steentje bij door gebruik te maken van voorlichting in het onderwijs en bedrijfsleven.

De code of conduct voor het bezoek aan Auschwitz wordt voor dat de reis begint met de reiziger besproken. De opleiding van de gidsen die voor Polenreizen bezoeken aan Auschwitz uitvoeren worden zorgvuldig opgeleid en geïnformeerd. Bij zo een belangrijk museaal object, waarbij historische omstandigheden van slachtoffers en hun individuele verhalen tentoongesteld is op een visuele manier, is de empathie van een gids erg belangrijk.

Daarnaast draagt Polenreizen haar steentje bij aan lokale ondernemingen. Dit wil zeggen; lokale hotels, restaurants, transfer- en tourbedrijven. Dit resulteert positief t.o.v. het multipliereffect

Verantwoord reizen

Historisch besef verschilt per persoon en het kan op verschillende manieren ervaren worden. Ditzelfde geldt voor historische toeristische objecten. De ene reiziger kijkt anders naar een toeristisch object wat een beladen gevoel geeft dan een ander. Dit heeft dan vooral te maken met ethiek. Wat is goed en wat is fout qua gevoel? Daar is geen duidelijk antwoord op te geven. Voor beladen historische objecten is vaak een code of conduct beschreven, al dan niet op de website als op het terrein zelf. Dit gaat over respect, het gedrag die verwacht wordt en welk gedrag er absoluut niet vertoond mag worden.

Polenreizen is bewust bezig met het tegen gaan van fenomenen als ‘verpretparkiseren’ van toeristische objecten die beladen zijn door middel van tragedie. Verpretparkiseren: Het veranderen of doen veranderen van een plek in een pretpark, een lot waarvan sommigen vrezen dat het bijvoorbeeld Amsterdam ten deel zal vallen en anderen menen dat dit al gebeurd is.

Een van ’s werelds indrukwekkende en bovenal ingrijpende musea is Auschwitz-Birkenau. In 2018 bezochten niet minder dan 2,152 miljoen toeristen uit de hele wereld het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau van Nazi-Duitsland en in 2019 was dit aantal weer aanzienlijk gestegen. Het aantal toeristen dat Auschwitz bezoekt, neemt jaarlijks nog steeds toe; vooral jongeren weten het kamp te vinden (Hunin, 2019). Dat zoveel mensen deelnamen aan een groepsrondleiding, is voor museumdirecteur Piotr Cywinski van groot belang. “Geen enkel geschreven formulier of elektronisch apparaat kan menselijk contact vervangen tijdens zo’n moeilijk bezoek, zowel vanuit het oogpunt van informatie als emoties”.

Help ons met deze bijzondere missie en ga bewust op reis

Duurzaam reizen betekent voor ons reizen met een positieve impact. Wij geloven dat reizen de mens en de wereld een beetje mooier kan maken als het op een verantwoorde manier gebeurt.

– Maak kennis met lokale producten
– Verblijf in een accommodatie met een groen label
– Ga respectvol om met gebruiken en cultuur van de bestemming
– Ga respectvol om met natuur op de bestemming
– Laat niets anders achter dan uw eigen voetstappen

Sustainability bij Polenreizen

Travelife is een internationaal toonaangevend management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties die duurzaam willen ondernemen. Polenreizen heeft deelgenomen aan dit programma en onderstaand certificaat behaald;

Better holidays

Bij het samenstellen van onze reizen houden we rekening met mensen, milieu, natuur en cultuur, zodat de vakantie niet alleen nu voor u bijzonder is, maar straks ook komende generaties kunnen genieten van deze aantrekkelijke bestemmingen.

Of het nu gaat om vakanties waarbij u geniet van ongerepte natuur, de lokale cultuur beleeft, nieuwe mensen ontmoet of een heerlijk lokaal gerecht proeft; samen werken we aan vakanties die zorgen voor betere plekken en mooiere ervaringen. En daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzame ontwikkelingen op de bestemming.

Voor u als reiziger, maar ook voor de mensen die op de vakantiebestemming wonen.