Lange tijd werd er niet omgekeken naar het onderhoud van Auschwitz, met als resultaat dat de kampen in verval raakten. Begin 1947 kwam Ludwik Rajewski met het plan om Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau te vestigen. In het museum bevinden zich grote aantallen schoenen, koffers en andere spullen van de slachtoffers. Er is zelfs een vitrinekast van circa dertig meter lang die in zijn geheel is gevuld met het afgeschoren haar van de gevangenen.
Huidige gebouwen
In Auschwitz I staan nog veel originele gebouwen uit deze donkere periode. Deze gebouwen worden tegenwoordig gebruikt als museum of voor andere openbare functies. In een van deze gebouwen bevindt zich het Nederlands paviljoen, dat onder verantwoordelijkheid staat van het Nederlands Auschwitz Comité. Het paviljoen dateert uit 1980 en werd door Carry van Lakerveld, Victor Levie en architectenbureau ROO vernieuwd en aangepast aan de huidige tijd. Het bestaat uit vier onderdelen: een impressie van het jodendom in het Nederland van voor de oorlog, de vervolging en deportatie, Nederlanders in Auschwitz aan de hand van ervaringen van enkele Joodse en niet-Joodse gevangenen en een afdeling ‘Leven met de Shoah’. Deze tentoonstelling werd op 26 april 2005 geopend.
Auschwitz II Birkenau
In Auschwitz II Birkenau is nog slechts een klein deel in de originele staat bewaard. Kort na de bevrijding werd door de plaatselijke bevolking het kamp grotendeels gesloopt en de materialen hergebruikt, en is de rest grotendeels tot ruïne vervallen. Alleen een klein deel van de houten barakken en de stenen barakken van het vrouwenkamp zijn samen met het Sauna complex nog in redelijke staat behouden gebleven en voor publiek toegankelijk. De gaskamers en crematoria zijn daarentegen flink beschadigd en kunnen slechts van enige afstand bekeken worden. Veel van de gebouwen werden door de Duitsers vernietigd toen de Sovjettroepen naderden. Tegenwoordig staan het entreegebouw en enkele zuidelijk gelegen stenen barakken nog overeind. Van de bijna driehonderd houten barakken hebben het er negentien overleefd. Zowel Auschwitz I als II staan op de Werelderfgoedlijst.
Uw reis naar Auschwitz I en Auschwitz II Birkenau
Tijdens deze zes uur durende excursie (inclusief reistijd) zal u een bezoek brengen aan het concentratiekamp Auschwitz I en Auschwitz II Birkenau. Daar tijdens de Tweede Wereldoorlog de grootste massamoord heeft plaats gevonden. Dit alles onder begeleiding van een Engels- of Nederlandstalige gids (afhankelijk van uw boeking). De gids zal u indrukwekkende verhalen vertellen. Deze excursie is inclusief transfer van en naar uw hotel.
De excursie zal beginnen in het administratieve kamp Auschwitz I, wat is opgericht in april 1940 waar de eerste transporten al aankwamen in juni van hetzelfde jaar. Hier vindt u het museum met onder andere persoonlijke voorwerpen, documenten en foto’s van de gevangenen. Dit museum is grotendeels ondergebracht in gevangenis blokken, waar u een goed beeld krijgt van de afschuwelijke tijd van de gevangen.
Daarna zal u het vernietigingskamp Auschwitz II Birkenau gaan bezoeken. Birkenau, gelegen op ongeveer 3 kilometer van Auschwitz I, is in 1942 opgebouwd. Dit is de grootste begraafplaats ter wereld. U kunt hier sommige barakken en ruïnes van de gaskamers terugzien. De gids zal u veel informatie geven over de geschiedenis van dit concentratiekamp, zodat u een beeld kan krijgen hoe het moest zijn om in dit kamp te verblijven.
Een bezoek aan Auschwitz Birkenau mag u zeker niet missen tijdens uw verblijf in Krakau. Deze indrukwekkende excursie kan elke dag uitgevoerd worden (m.u.v. Nieuwjaarsdag en 1e Kerstdag).
Prijs inclusief pakketreis Engelstalige excursie: € 64,00 p.p.
Prijs inclusief pakketreis Nederlandstalige excursie: € 75,00 p.p.
(wilt u een Nederlandstalige tour klik dan hier)
Tijd: 6 á 7 uur (inclusief reistijd)
Inclusief:
– Transfer vanaf pick-up punt (geldt alleen voor EN-talige tours) in het centrum (parkeerplaats Kiss&Ride (2 Mikołaja Zyblikiewicza straat) voor de “Zabka” (supermarkt))
– Professionele Engelstalige gids
– Entree Auschwitz I en Auschwitz II Birkenau
Let op! Wat wel belangrijk is om te realiseren, is dat de wegen in beide kampen van museum Auschwitz heel slecht zijn met bijna geen asfalt, onverharde wegen en grind. Voor degene die de rolstoel moet duwen is het dus wel een uitdaging. Ook moeten er enkele trappen genomen worden.
Bovenstaande informatie is onder voorbehoud van (tijd)wijzigingen.