Auschwitz bezoeken

Auschwitz bezoeken

Concentratiekamp Auschwitz bezoeken tijdens uw stedentrip? Het is eigenlijk te indrukwekkend om over te slaan. Auschwitz ligt in het zuidoosten van Polen, niet ver van Krakau. Dit concentratiekamp was tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste concentratiekamp in Duitsland. Het bestaat uit Auschwitz I, Auschwitz II-Birkenau en Auschwitz III-Monowitz. Miljoenen mensen zijn in deze kampen omgekomen, waarvan de grote meerderheid Joods was. Mensen stierven niet alleen in de gaskamers of omdat ze doodgeschoten werden, maar ook door uitputting, besmettelijke ziektes en honger.

Tijdens een bezoek aan Auschwitz leidt een gids u rond door het administratieve kamp Auschwitz I, dat in april 1940 werd opgericht. Hier zijn foto’s van alle overleden mensen te bekijken, net als de executieplaatsen en verbrandingsovens. Er werden in dit kamp allerlei vreselijke experimenten uitgevoerd. Ook bevindt er zich een museum met allerlei persoonlijke voorwerpen van de slachtoffers, waar zelfs haren van hen tussen zitten. U wordt daardoor direct erg geconfronteerd met dit verschrikkelijke verleden.

Omdat kamp Auschwitz I al gauw te klein werd voor de grote hoeveelheid mensen, werd er twee jaar later een tweede kamp gebouwd: Auschwitz II-Birkenau. Deze ligt drie kilometer van Auschwitz I af en is de grootste begraafplaats ter wereld. Het was een vernietigings- en werkkamp. Hier zijn barakken en ruïnes van de gaskamers terug te zien. Ook is er te zien hoe de gevangenen precies aankwamen en hoe de selectieprocedure verliep. De gids vertelt u alles over de geschiedenis van dit concentratiekamp, wat ervoor zorgt dat u aan het einde van de rondleiding precies weet hoe mensen in dit kamp verbleven. Om een goed beeld te krijgen van het gehele concentratiekamp moet u er minstens drie uur voor uitrekken. Auschwitz III-Monowitz is niet open voor bezoeken.

Het complex van Auschwitz is te bezoeken per auto, trein en bus. Het ligt ongeveer 59 kilometer ten westen van Krakau en is dus goed te combineren met een stedentrip Krakau. Het bezoeken van Auschwitz zal u nog lang bijblijven, door de vele indrukken die u op doet. Auschwitz bezoeken is aangrijpend en pijnlijk tegelijk, want alles komt in een keer wel heel dichtbij. Maar dat is tegelijkertijd ook juist de reden om het indrukwekkende Auschwitz te bezoeken.

Een bezoek aan Auschwitz kunt u combineren tijdens uw reis naar Krakau. Auschwitz Birkenau ligt op ongeveer een uur rijden van Krakau. Auschwitz bezoeken vanaf Krakau kan als losse excursie of als onderdeel van uw complete reis naar Krakau.

Tevens hebben wij excursies naar Auschwitz met Nederlandstalige gids tijdens onze groepsreizen naar Krakau.


Terug naar vorige paginaWaarom PolenReizen.nl?

De Polen-specialist met ruim 10 jaar ervaring
Zekerheid van SGR
Vaste lage prijzen
24/7 bereikbaar