Chat with us, powered by LiveChat

Inzicht in het verleden is van cruciaal belang om een betere en veiligere toekomst voor iedereen op te bouwen. Het Joods Wereldcongres heeft samen met UNESCO de aboutholocaust.org opgericht om de wereld te voorzien van de basisfeiten over de Holocaust.

Wat was de Holocaust?

De Holocaust was de poging van nazi-Duitsland en zijn collaborateurs om de Joden van Europa te vermoorden. Tijdens de zes jaar van de Tweede Wereldoorlog hebben systematische, bureaucratische, door de staat gesteunde en door de regering georganiseerde vervolging en onderdrukking geleid tot de dood van zes miljoen Europese Joden uit het hele continent.

De vervolging van Joden in Duitsland begon in 1933, vrijwel onmiddellijk nadat de nazi’s aan de macht waren gekomen. De systematische massamoord op de Joden vond echter plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog: eerst in processen van gettovorming en massale schietpartijen in Midden- en Oost-Europa, en vervolgens, tussen 1941 en 1945, de deportaties naar moordcentra als Auschwitz, Treblinka en Belzec. Deze fase van systematisch doden werd door de nazi’s de Endlösung der Judenfrage (de definitieve oplossing van het Joodse vraagstuk) genoemd.

De “Endlösung der Judenfrage” was de eufemistische term die door de Duitse nazi-autoriteiten werd gebruikt om te verwijzen naar het plan om het Europese Jodendom uit te roeien. Het belangrijkste gebruik van de term om dit te bedoelen was in een memorandum van Hermann Göring aan Reinhard Heydrich, gedateerd 31 juli 1941, waarin Heydrich werd gevraagd “een algemeen plan voor te bereiden van de voorlopige organisatorische, praktische en financiële maatregelen voor de uitvoering van de voorgenomen definitieve oplossing van het Joodse vraagstuk”.
De uitvoering en coördinatie van de Endlösung werd vastgesteld op 20 januari 1942, tijdens een bijeenkomst van hoge SS-officieren en Duitse regeringsfunctionarissen van verschillende ministeries en instanties in de Berlijnse buitenwijk Wannsee. Deze bijeenkomst was oorspronkelijk gepland voor december 1941, maar werd afgelast na Hitlers oorlogsverklaring aan de Verenigde Staten.

Holocaustvervalsing

Meer dan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt de herinnering aan de Holocaust bedreigd. Holocaustvervalsing neemt toe en holt ons begrip van de historische waarheid uit. Holocaustvervalsing houdt niet op bij landsgrenzen en is ook niet slechts in één taal te vinden. Internationale samenwerking is essentieel om dit tegen te gaan.

Protect the Facts is een internationaal initiatief van de Europese Commissie, de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), de Verenigde Naties en UNESCO, die hun krachten hebben gebundeld om mensen bewuster te maken van de verdraaiing van de holocaust – zowel om ze te herkennen als om ze tegen te gaan.

“De herinnering heeft haar eigen taal, haar eigen textuur, haar eigen geheime melodie, haar eigen archeologie en haar eigen beperkingen; ook zij kan worden verwond, gestolen en beschaamd; maar het is aan ons om haar te redden en te behoeden voor goedkoop, banaal en steriel worden. Herinneren betekent een ethische dimensie geven aan alle inspanningen en aspiraties.”  
– Elie Wiesel, 2003

IHRA

De IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) verenigt regeringen en deskundigen om Holocaust educatie, herdenking en onderzoek wereldwijd te versterken, te bevorderen en de verbintenissen van de Verklaring van Stockholm van 2000 en de Ministeriële Verklaring van 2020 na te leven.

Versterk de boodschap

Vervorming van de holocaust heeft baat bij een algemeen gebrek aan bewustzijn. Help de boodschap over dit dringende probleem te verspreiden en moedig anderen aan om #ProtectTheFacts.

Doe met ons mee om het verleden te eren.
Doe met ons mee om de toekomst veilig te stellen.
Bescherm samen met ons de feiten – #protectthefacts

Meer weten? Wij verwijzen u graag door naar https://www.againstholocaustdistortion.org 

De shareables van de campagne zijn beschikbaar in het Engels, Frans, Hindi, KiSwahili, Portugees en Spaans. U kunt deze hier vinden. 

 

Reacties

reacties