Als u op vakantie gaat wilt u vaak zo veel mogelijk van de lokale keuken ontdekken. Om u alvast op weg te helpen in Polen hebben wij enkele typische lokale Poolse gerechten geselecteerd, samen met de leuke restaurants die deze heerlijkheden aanbieden!
Bigos
Bigos is een traditionele Poolse stoofschotel. Deze stoofschotel is gemaakt van zuurkool, varkensvlees, witte kool en uien. Het gerecht wordt vaak geserveerd met aardappelen, aardappelpuree of met brood en wordt urenlang bereid. Dit komt omdat het lang op het vuur moet pruttelen om alle kruiden en smaken goed op te nemen.
Dit gerecht werd vroeger vaak gemaakt van wild en bospaddenstoelen door jagers die op jacht waren in de Poolse bossen. Om deze reden wordt Bigos ook wel een ‘ jagersstamppot’ genoemd. Aangezien het gerecht ook al zo lang wordt gegeten door het Poolse volk, is Bigos ook het nationale gerecht van Polen geworden.
Bigos wordt in veel restaurants aangeboden, aangezien het dan ook het nationale gerecht van Polen is. Een van deze restaurants is Polakowski Self- Service. Bij dit restaurant kan u de hele dag door Poolse gerechten bestellen, van ontbijt tot diner. Het restaurant is typisch Pools door het kleurgebruik, de inrichting van het restaurant en de Poolse kleding van de medewerkers. Desondanks kunnen de medewerkers goed Engels spreken! Verder is het restaurant goedkoop en kan men er veel eten voor weinig.
Golabki
Golabki is nog een voorbeeld van een typisch Pools gerecht. Dit zijn koolrolletjes gevuld met verschillende ingrediënten. De meest bekende versie van dit gerecht zijn de koolrolletjes gevuld met witte rijst en gemalen varkensvlees. Deze worden dan gekookt op een klein vuur en overgoten met tomatensaus. Dit gerecht wordt vaak geserveerd met apart gekookte aardappels.
Een leuk restaurant waar dit gerecht wordt geserveerd is restaurant Babci Maliny. Dit restaurant wordt veel omgeschreven als “een verborgen pareltje”. Dit komt doordat het een smalle ingang heeft en in hetzelfde gebouw zit als een bibliotheek. Desondanks is het een populair restaurant, waar men het gevoel heeft terug in de tijd te gaan door de inrichting. Het restaurant heeft een boven- en een benedenverdieping. Op de benedenverdieping geniet u zelfs van live pianomuziek!
Bij dit restaurant wordt gewerkt met een “bestelling-op-nummer systeem”. Bij de bar kan men het eten bestellen en later ook weer ophalen. Het eten is typisch Pools, erg lekker en goedkoop!
Placek ziemniaczane
Ondanks het feit dat veel Poolse gerechten als ingrediënt vlees hebben, betekent dit niet dat er geen vegetarische Poolse gerechten zijn! Een voorbeeld van een typisch vegetarisch Pools gerecht is Placek ziemniaczane. Dit gerecht wordt ook gezien als een nationaal gerecht, net als Bigos. Dit is een soort aardappelpannenkoek gemaakt van uien, eieren, aardappelen en soms met bloem. Deze ingrediënten vormen de basis van het gerecht. Door het gebruik van verschillende kruiden kan de smaak van de pannenkoek toch nog vaak variëren.
Een restaurant dat dit aanbiedt, samen met andere typische Poolse gerechten, is restaurant Paleo. Dit restaurant ligt tegenover de Schindler’s fabriek en heeft een compleet andere sfeer dan de andere twee hier boven beschreven restaurants. Dit restaurant is namelijk veel hipper in plaats van traditioneel Pools.
Het restaurant wordt veel geprezen voor de goede service van het personeel. De sfeer wordt omschreven als licht, in tegenstelling tot het filmcafé in de Schindler’s fabriek.
De prijs voor het eten ligt iets hoger dan het Poolse gemiddelde, maar dit komt door de opties voor typisch Pools eten en “Paleo” eten. Dit is eten dat bestaat uit voornamelijk fruit, groentes en proteïne- rijke soorten vlees. Kortom gezegd, bij Paleo restaurant heeft u meer dan genoeg (vegetarische) keuze!