Chat with us, powered by LiveChat

Valentijnsdag is redelijk nieuw in Polen en is uit het westen overgewaaid. Voor Polen zou de traditionele ‘liefde dag’ begin zomer zijn op 21 juni de nacht van Kupała. Volgens de traditie maken de jonge vrouwen kransen (wianki) van bloemen die zijn vervolgens in de rivier gooien. Volgens de traditie als je krans zich bij een ander voegt, heb je een vriend voor het leven gevonden, terwijl als een jongeman de jouwe uit het water haalt, je een partner voor het leven hebt gevonden.

Maar Valentijnsdag is goed ingeburgerd in Polen en je zult op veel plaatsen in Krakau speciale Valentijnsdag aanbieden zien. De oude binnenstad van Krakau vormt een prachtige achtergrond voor een romantische dag. Maak een wandeling naar de Wawel kasteel. Of een wandeling naar de liefdesbrug ‘Love Bridge’ van de stad. Deze Father Bernatek voetgangersbrug die de wijken Kazimierz en Podgórze verbindt. Het eerste wat opvalt aan de brug is dat die bedekt is met hangsloten, waarvan vele gegraveerd zijn met de namen van geliefden.

De legende achter deze bijzondere traditie is opmerkelijk modern. In 1992 publiceerde de Italiaanse auteur en filmmaker Federico Moccia een liefdesverhaal getiteld Tre metri sopra il cielo. Het boek vertelde het verhaal van twee jonge Italiaanse geliefden. De held overtuigt zijn meisje ervan dat het traditioneel is om hun eeuwige liefde te bezegelen door een hangslot te bevestigen aan de derde lantaarnpaal vanaf de noordkant van de Ponte Milvio in Rome. Nadat het hangslot was gesloten, werd de sleutel vervolgens in de Tiber gegooid die eronder stroomde, wat de binding van het paar voor altijd aangeeft. Hoewel het boek later een film werd, leidde het verhaal ertoe dat een reeks ‘Love Bridges’ over de hele wereld opdook. In Krakau hebben jonge koppels hangsloten met hun naam gegraveerd voordat ze ze aan de brug vastmaakten en samen de sleutel in de revier Wisla gooiden. Zoals je kunt zien hebben veel koppels dit al gedaan en het water onder de brug moet zwemmen met kleine hangslotsleutels.

Reacties

reacties