Chat with us, powered by LiveChat

De wijk Kazimierz, nu beter bekend als de Joodse wijk van Krakau, was vroeger een zelfstandige stad. Het was een van de grootste Joodse steden van Europa. Vanaf 1800 verloor Kazimierz deze belangrijke functie die de stad door de jaren heen had ontwikkeld en werd het een wijk van Krakau. Desondanks is de wijk nooit haar Joodse invloed verloren.

Kazimierz als stad

In de 15e eeuw werd de stad een stad met een muur. Dit gebeurde om de joden uit Krakau een nieuwe plek te geven om te wonen. Vanaf dit moment werd Kazimierz dan ook een echte Joodse stad. Kazimierz was in deze tijd niet alleen een belangrijke stad voor de Joodse gemeenschap, maar ook voor Polen in het algemeen. In de middeleeuwen stond Kazimierz op de 2de plek van belangrijkste steden in Polen.

In 1822 werden de muren rondom Kazimierz verwoest. Dit zorgde ervoor dat Joden zich vrijuit konden settelen over heel Kazimierz. In 1930 woonde 25% van de complete populatie van Krakau in Kazimierz. Dit veranderde alleen compleet toen de Tweede Wereldoorlog begon.

Oskar Schindler

Tussen 1939 en 1944 zijn de bewoners van Kazimierz door de Duitsers gedeporteerd naar Podgórze. Deze nabijgelegen wijk was door de Duitsers veranderd in een getto. Een groot deel van de inwoners werd vooralsnog ook afgevoerd naar concentratiekampen.

Uiteindelijk hebben ongeveer 3000 joden de genocide in Polen overleefd, waarvan een deel hun leven te danken hebben aan Oskar Schindler. Oskar Schindler was een Duitse nazi die in 1939 een fabriek in Krakau kocht. Deze werd bemand door goedkope Joodse arbeidskrachten. Maar in 1942 daagden veel van deze werknemers niet meer op. Ze werden getransporteerd naar werkkampen. Meer dan 7000 mensen verlieten de getto.  Na overleg met een hoge SS-officier, kon Schindler er voor zorgen dat de resterende mensen in de fabriek konden blijven werken. Oskar Schindler zorgde er dus voor dat de resterende Joden niet werden vermoord.

In 1944 viel het Sovjet-leger de Poolse stad Lublin in en rukte het leger op een moordlustige manier op naar het westen. Oskar Schindler zorgde ervoor dat zijn resterende werknemers van het bloedbad werden gered door ze naar Moravië te vervoeren, waar Schindler een munitiefabriek had. 800 Joodse mannen en 300 vrouwen werden op deze manier gered door hem.

Wederopbouwing

Na de Tweede Wereldoorlog was Kazimierz compleet verwoest door de Duitse bezetting. De wijk werd wel weer opgebouwd, maar bleef een lange tijd een wijk in verval.

Pas in de jaren 90 veranderde dit. In 1993 kwam Steven Spielberg’s Schindler’s List uit. Door deze kaskraker nam de interesse in het Joodse leven in Krakau enorm toe. Dit zorgde ervoor dat de wijk opnieuw kon worden opgebouwd.  De wijk ging van een orthodoxe Joodse wijk naar een jonge, artistieke wijk. Desondanks zijn de gevolgen van de oorlog nog steeds voelbaar. Verwijzingen in de street art en de joodse begraafplaats laat zien dat de oorlog nog steeds vers in het geheugen van de bewoners staat. Maar het laat ook zien dat de wijk sterker is dan ooit!

De wijk is nu een van de bekendste bezienswaardigheden van Krakau. Om nog meer te weten te komen over de Joodse cultuur en de geschiedenis van Kazimierz kunt u onze Schindler’s list tour boeken. Als in u Krakau bent en nog meer wil weten over de geschiedenis van de Poolse Joden, is een bezoek aan het museum over de historie van de Poolse Joden zeker een aanrader! Om onze ervaring over Kazimierz te ontdekken, kunt u dit blog lezen.

Reacties

reacties