Chat with us, powered by LiveChat

Gdansk; een prachtige stad aan de kust van Polen. De stad draagt een eeuwenoude geschiedenis en had levendige culturele en commerciële banden met de Lage Landen. Het was ooit een van de rijkste en belangrijkste Hanzesteden. Gdansk is de hoofdstad van Pommeren (een historische regio aan de zuidkust van de Oostzee) en is een van de populairste vakantiebestemmingen in Polen.

Vanuit Gdansk (ook wel bekend als Danzig) werd er veel handel gedreven met Amsterdam. Zo zijn er nog veel gebouwen, waterfonteinen en stadspoorten te vinden van architecten uit Nederland. Veel koopmanshuizen met trapgevels zouden zo aan de grachten van Amsterdam kunnen staan. Gdansk vormt een Troimiasto of Driestad met de badplaats Sopot en de havenstad Gdynia. De oude Hanzestad Gdansk is een van de mooiste steden van Polen, vooral vanwege haar fraaie gebouwen en haar roemrijke historie. Tegelijkertijd is Gdansk (580.000+ inwoners) een nieuwe stad.

Op 1 september 1939 begon hier de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitse marine de Poolse douanekantoren aan de haven aanviel. De stad werd compleet verwoest. Na de oorlog stonden alleen de zware muren van de kerken nog gedeeltelijk overeind. Van de historische gevelrijen stond weinig nog recht. Maar daar is hedendaags niets meer van te zien, want de stad is compleet gerenoveerd en herbouwd. Gdansk ziet er weer prachtig uit, vooral in de zon! U kunt Gdansk op eigen gelegenheid bezoeken met uw auto of een volledig verzorgde stedentrip boeken.

Bezoek aan monument Westerplatte

Westerplatte is een schiereiland in Gdańsk. Van 1926 tot 1939 was hier een Pools militair depot gelegen. Op 1 september 1939 startte bij Westerplatte de Tweede Wereld Oorlog. De Duitse invasie van Polen begon met het beschieten van Westerplatte en werd uiteindelijk gewonnen op 7 september 1939 door nazi-Duitsland.

Bunkers, gedenkplaten, een klein museum en ruïnes herrineren aan de eerste schoten van de Tweede Wereldoorlog. Alle overblijfselen uit deze tijd zijn nog te bezichtigen op dit schiereiland. Een bezoek aan Westerplatte maakt uw stedentrip naar Gdańsk bijzonder en brengt u even terug in de tijd.

Westerplatte wordt niet veel bezocht, daarom is het er vrij rustig. Zonde, want het is belangrijke geschiedenis voor Gdańsk. Door de rust is er genoeg tijd om alles te bekijken, te lezen en in u op te nemen. Er zijn in de winter geen mogelijkheden voor het kopen van eten en drinken. Zorg er daarom voor dat u zelf iets meeneemt om te nuttigen in deze tijd van het jaar. In de zomermaanden is er wel een mogelijkheid om eten en drinken te kopen en tevens souvenirs.

Hoofdstad, Oude Stad en Oude Buitenwijk

De binnenstad van Gdansk is verdeeld in drie historische wijken, waarvan de Hoofdstad (Glowne Miasto) voor u eigenlijk het interessantst is. Ten noorden ervan ligt de Oude Stad (Stare Miasto) en ten zuiden de Oude Buitenwijk (Stare Przedmiescie). De Oude Buitenwijk ontstond toen Gdansk sterk in omvang toenam tussen de vijftiende en zeventiende eeuw.

U zou verwachten dat juist de Oude Stad de plek is waar Gdansk ontstond maar niets is minder waar, dit was in de Hoofdstad. Naarmate ontwikkelde de Hoofdstad en de Oude Stad zich los en naast elkaar, maar toen Polen onder het bewind stond van de Duitse Orde groeiden de twee aan elkaar vast. In de Oude Stad waren de meeste inwoners Pools, de Hoofdstad kreeg daarbij juist een meer Duits karakter. Anders dan de Hoofdstad, werd de Oude Stad na de Tweede Wereldoorlog niet in oude glorie herbouwd.

Bezienswaardigheden Gdansk

Onderstaand enkele bezienswaardigheden van Gdansk die u niet kan missen tijdens uw bezoek aan deze imposante en prachtige stad.

De Lange Straat en Lange Markt

De Lange Straat (Ulica Dluga) en Lange Markt (Dlugi Targ) liggen in het hart van Gdansk en vormen samen de zogeheten Koninklijke Route (Trakt Królewski). De straat loopt dwars door de stad en is zonder twijfel een van de allermooiste straten van de stad. Hier woonden in de middeleeuwen de handelaren en adellijke families. Vrijwel elk pand aan deze indrukwekkende route heeft een interessant verhaal te vertellen. De belangrijkste seculiere gebouwen, het Stadhuis en Artushof (Dwór Artusa) zijn gelegen aan de Lange Markt.

Slenter op uw gemak door de Lange Straat en kijk alvast waar u in de avond wilt dineren, want het wemelt hier van de leuke barretjes en restaurants.

Neptunusfontein

Bekijk vlakbij het Stadhuis, gelegen aan de Lange Markt, de de Neptunusfontein. U ziet daar de Griekse god van de zee in actie met zijn legendarische drietand. Er wordt gesproken dat deze Neptunus ervoor gezorgd heeft dat het Goldwasser in Gdansk werd uitgevonden. Dit is de lokale kruidenlikeur met goudsnippertjes. Neptunus zou op een dag zo boos zijn geworden om alle muntjes die door toeristen in zijn fontein worden gegooid, dat hij met zijn drietand op het water sloeg. Daardoor verpulverde het goud van deze muntjes tot fijne snippertjes.

Mariabasiliek

De Mariabasiliek (Bazylika Mariacka) is de grootste uit baksteen vervaardigde kerk ter wereld. De basiliek is tussen 1343 en 1502 gebouwd. Deze heeft veel bijzondere kunstwerken uit de Middeleeuwen en de Barok en heeft een lengte van 105 meter! De toren is 77 meter hoog en de gewelven steken negentien meter boven de grond uit. Bovenin op de galerij heeft u een prachtig uitzicht over de stad, maar zult dan wel eerst 400 traptreden moeten beklimmen!

Reacties

reacties