Het middelpunt van de Długi Targ (de Lange Markt) is de Neptunusfontein, een bronzen standbeeld van de Romeinse zeegod.
De eerste fontein op de Lange Markt werd gebouwd door de inwoners van Gdańsk in 1549. Dit bescheiden bouwwerk werd enkele tientallen jaren later vervangen door een nieuw, grootser bouwwerk. Het besluit van de gemeenteraad werd genomen in 1606, en het project werd ontworpen door Abraham van den Blocke, die het bassin, de kern en de schaal, evenals de sokkel voor Neptunus ging snijden. Tevens was deze Vlaamse architect verantwoordelijk voor andere opmerkelijke monumenten in de oude binnenstad van Gdańsk, zoals het nabijgelegen Artus Hof, het Gouden Huis en de Koninklijke graanschuur. De werkzaamheden voor het maken en gieten van het beeld van de God van de Zee duurden tussen 1612 en 1615. Het plan om de fontein te voltooien werd opgegeven als gevolg van de uitbreiding van het landhuis Artus en de daaropvolgende oorlog met Zweden.
Dankzij de inspanningen van burgemeester Bartłomiej Schachmann werd het symbool van de band tussen Gdańsk en de zee in 1633 op de Lange Markt geplaatst. De ijzeren staven met de wapenschilden van Gdańsk en de Poolse adelaars werden een jaar later toegevoegd. In de daaropvolgende jaren werd de fontein opnieuw verwaarloosd, waardoor de beeldhouwers genoodzaakt waren het bouwwerk grondig te renoveren.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fontein gedeeltelijk beschadigd. De kern van de schaal met Neptunus verdween en het gehele watertoestel werd gedemonteerd en op verschillende plaatsen opgeslagen. Na de oorlog werd de fontein gereconstrueerd en in 1954 opnieuw in werking gesteld.
Mettertijd werd de Neptunusfontein het symbool van Gdańsk. Een replica ervan werd geplaatst in het Mini-Europa Park in Brussel. Het is ook de favoriete plaats voor toeristen om foto’s te nemen.
Volgens een van de legenden van Gdańsk was het Neptunus die de beroemde Gdańsk Goldwasser likeur schiep. Woedend over de munten die in de fontein werden gegooid, sloeg hij met zijn drietand op het water en verbrijzelde het goud in fijne schilfers, waarvan de glans sindsdien de prachtige kruidenlikeur siert.
Bewonder deze fontein en meerdere opmerkelijke bezienswaardigheden tijdens uw bezoek aan Gdańsk.