Chat with us, powered by LiveChat

De Koninklijke Route – de populairste toeristische bestemming die dankzij de geschiedenis van Gdansk, de talrijke historische monumenten, de unieke sfeer en de muziek van straatmuzikanten een must is voor elke bezoeker aan Gdansk. De Koninklijke Route dankt zijn naam aan de rol die het in de afgelopen eeuwen speelde. Dit was vroeger de manier voor de Poolse royalty om de stad binnen te komen. De koninklijke entourage ging door de Upland Gate, en vervolgens door de Golden Gate opening naar Długa Street, waar urenlang werd doorgebracht met het vermaken van de koning met optredens van koorddansers, straat acrobaten of met riddertoernooien. Hier luisterden de koningen naar de welkomsttoespraken van de burgemeesters van de stad. Doordat dit zo’n belangrijke route was, vindt u hier de grootste en mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Schilderachtige historische herenhuizen

De Koninklijke Route voert de bezoekers van de Hooglandpoort en de Gevangentoren, door de Gouden Poort tot aan de Groene Poort die aan de rivier de Motlawa zit. De Koninklijke Route is omzoomd met schilderachtige historische herenhuizen die vroeger eigendom waren van de rijkste burgers, burgemeesters en kooplieden van Gdansk. Elk van de huizen heeft zijn eigen unieke en rijke geschiedenis, geheimen en legenden.
Als we de Koninklijke Route oplopen, wordt onze aandacht getrokken door het gotische en renaissance gebouw in de verte, versierd met een elegante klokkentoren. Dit is het stadhuis – het belangrijkste wereldlijke gebouw in het oude Gdansk. In historische tijden was het de zetel van het stadsbestuur en tegenwoordig is er het Geschiedenismuseum van Gdansk in ondergebracht. Het interieur – met de emblematische Grote Raadzaal, ook bekend als de Rode Kamer, is een voorbeeld van een van de meest weelderige stadhuisinterieurs in de moderne geschiedenis. De zalen, rijkelijk versierd met schilderijen van de meest vooraanstaande Nederlandse kunstenaars, met “De Apoteose van Gdansk” op kop, trekken elk jaar honderden toeristen die met de ogen van hun verbeelding een reis terug in de tijd willen maken, naar het tijdperk van de pracht en de welvaart van de stad.

Hof van Artus

Een ander hoogtepunt dat de aandacht trekt, is het prachtige gebouw van het Hof van Artus, met het symbolische kenmerk van Gdansk – de fontein van Neptunus – genesteld bij de ingang. De figuur van Neptunus, de oude Romeinse god van de zeeën en oceanen, symboliseert de nauwe band tussen de stad en de zee. De fontein is het belangrijkste herkenningspunt van Gdansk en de populairste fotoplek. Er is een legende verbonden aan de fontein die de uitvinding verklaart van de beroemde likeur van Gdansk, genaamd Goldwasser. Volgens de legende werd Neptunus eeuwen geleden boos over de munten die in de fontein werden gegooid en sloeg hij met zijn drietand op het water waardoor het goud in fijne vlokjes werd vermalen. Sindsdien geven de gouden vlokken glans aan deze heerlijke wortel- en kruidenlikeur uit Gdansk, die vroeger het smaakpalet bevredigde van koning Lodewijk XVI van Frankrijk en tsarina Catharina de Grote van Rusland. Tot op de dag van vandaag wordt deze drank, die kleine vlokjes 22- en 23-karaats goud bevat, gesuspendeerd in alcohol, uitsluitend geassocieerd met Gdansk en vertegenwoordigt het zijn vlaggenschip-product.

De naam van het magische Artus’ Hof is nauw verbonden met de legende van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel. In de historische tijden was het hof een belangrijk trefpunt voor kooplieden, ambachtslieden, handelaars en de welgestelde inwoners van Gdansk die, net als de ridders van de Ronde Tafel, in gilden bijeenkwamen. Het Hof van Artus speelde de rol van een exclusieve, hoog aangeschreven ontmoetingsplaats voor de plaatselijke elite die, omringd door het prachtige, met schilderijen en wandtapijten versierde interieur, zich vermaakte met muziek en met een verscheidenheid aan acts van zangers en jongleurs. Het meest waardevolle onderdeel van de binnenhuisdecoratie, dat in vervoering brengt door zijn artistieke schoonheid, is ’s werelds grootste kachel met keramische tegels, die 11 meter hoog is, 13 ton weegt en bedekt is met 520 kleurrijke tegels.

De Groene Poort

Volgens de legende ontleent de Groene Poort zijn naam aan het overvloedige zeewier en mos dat de oorspronkelijk houten structuur dicht bedekte, waardoor hij zijn groene kleur kreeg. De directe nabijheid van de rivier Motlawa getuigt wellicht van dit verhaal. De poort is een van de waterpoorten van Gdansk en werd ontworpen als koninklijke residentie voor de Poolse koningen om te verblijven tijdens hun bezoeken aan Gdansk. Het was ook het hoofdgebouw van de Natuurvereniging en het Natuurmuseum. Tegenwoordig is een van de zalen het kantoor van de voormalige president van Polen en mede-oprichter van Solidariteit – Lech Walesa.
Wij zouden deze korte 900 meter lange route vol met de belangrijkste en mooiste historische monumenten van Gdansk willen aanbevelen aan iedereen die het hart van het historische Gdansk wil zien.

Reacties

reacties