Chat with us, powered by LiveChat

Krakau heeft alles te bieden, om maar meteen met de deur in huis te vallen. De stad komt steeds meer in het beeld van de reiziger voor een stedentrip. Vrienden, familie en collega’s hebben Krakau al bezocht. Misschien twijfelt u wel, want waarom zou u een reis naar Krakau boeken? Wat heeft de Poolse stad te bieden? Waarom is nou juist Krakau één van de leukste plekken van Europa?

Prijs en kwaliteit

Vooral voor Nederlanders en Belgen liggen de prijzen in Polen en Krakau erg laag. Lekker lunchen in de stad en entree voor een museum voor minder dan 5 euro. Krakau biedt kwaliteit, voor zowel het aanbod in musea als in de gastronomie. In Krakau kunt u alle kanten op. Van Poolse keukens met traditionele gerechten, tot Indiase, Japanse, Italiaanse en fastfood-restaurants. U hoeft niet zoveel op uw portemonnee te letten, geeft toch een lekkerder gevoel.

Comfortabel

Een stedentrip naar Krakau is comfortabel. Veel bezienswaardigheden zijn te voet te bereiken. Krakau is namelijk een compacte stad en zeker niet massaal. De hotels liggen aan en rondom het centrale plein van Krakau (Rynek Glowny). Alle straten van het oude centrum komen uit op dit plein, het is dan ook het middelpunt van de stad. Als toerist is het belangrijk dat u zich veilig voelt tijdens een stedentrip, maar in hoeveel Europese steden voelt u dat echt? Zelfs als u ’s nachts door de binnenstad van Krakau loopt voelt u zich hier op uw gemak. Daarnaast besteed Krakau veel aandacht aan hygiëne. De hotels in Polen zijn erg schoon, daar besteed men veel aandacht aan.

Wat een beleving..

Krakau is een van de weinige steden waar u de geschiedenis met al uw zintuigen in u op kan nemen. Welke stad spreekt de geschiedenis zo uit als de historische Joodse wijk Kazimierz van Krakau? In Europa zijn er geen tot weinig plekken waar nog een Joodse wijk te vinden is. De Joodse wijk in Krakau ziet er nog bijna hetzelfde uit als tijdens het Interbellum (tussen WOI en WOII). In 1941 dwongen de Duitse bezetters de Joodse gemeenschap Kazimierz te verlaten en te verhuizen naar de Getto aan de andere kant van de rivier. In die tijd was de Joodse wijk Kazimierz bezet, maar niet door de Joodse gemeenschap zelf. De weinig overlevenden keerden vaak niet meer terug naar Kazimierz.

Alhoewel het Joodse leven na WOII vrijwel volledig stil is komen te liggen, straalt de Joodse wijk Kazimierz zijn historische imago zeker nog uit. Kazimierz bestaat onder andere uit meerdere oude synagogen, Joodse restaurants, imponerende begraafplaatsen en musea die u een unieke blik geven op het Joodse leven van toen. De voormalig Getto, genaamd Podgórze, heeft nog enkele sporen achter gelaten die nog te zien zijn, zoals onderdelen van de getto-muur. Op het vroegere centrale plein van Podgórze staan nu lege stoelen als herdenkingsmonument  van de tijd waarin de Joodse gemeenschap spullen moest achter laten op straat. Om een goed beeld te krijgen over deze wijken, kunt u het beste middels onze Nederlandstalige gids de buurten verkennen.

Voor ieder wat wils

Voor de reizigers die ook andere interesses hebben dan de gecompliceerde geschiedenis zijn er genoeg andere opties om zich te vermaken. De natuurschatten rondom de stad, de Wisla rivier of de communistische modelwijk Nowa Huta. Mocht u van musea en cultuur houden, dan biedt Krakau u het rijkdom. In de binnenstad, Stare Miasto, staan misschien 2 á 3 gebouwen uit deze eeuw.

De overige gebouwen bestaan uit oude kerken, universiteitsgebouwen en koopmanshuizen. Weet u wat dit rijkdom zo speciaal maakt? Het rauwe kantje van Krakau! De afbrokkelende gevels en de niet afgewerkte binnenmuren benadrukken de schoonheid van Krakau alleen nog maar meer. Het verhaal van Krakau gaat eeuwen terug in de tijd. 

Toch meer zin om te shoppen? Dat is geen enkel probleem. Krakau is dé stad om lekker te winkelen in grote winkelcentra, fashion outlets en unieke fashion boetiekjes. Het is een stad die als geen ander zijn rijke geschiedenis mixt met het heden. De jonge Poolse ondernemers richten leegstaande gebouwen in tot moderne cafés, hotels of designwinkels. Door de combinatie roemen zij het contrast, van traditioneel tot aan trendsettend. Want hoe bijzonder is het dat op de ene hoek van de straat een groepje nonnen kletst en op de andere straathoek een jonge ondernemer zijn zelf gebrouwde wodka verkoopt vanuit een bakfiets.

Krakau; een stad vol van bewonderenswaardige levenslust en voldoende stille hoekjes om al dat bijzonders nog even te laten bezinken. Kies voor een stedentrip, groepsreis of autoreis naar Krakau of contacteer ons voor een op maat gemaakte reis.

Reacties

reacties