Chat with us, powered by LiveChat

Zakopane is een dorpje in het zuiden van Polen. Het dorpje ligt aan de voet van het Tatra gebergte. Hierdoor is Zakopane een geliefde plek om te bezoeken in zowel de winter als de zomer. In de winter is het namelijk een populair wintersportgebied. Desondanks heeft het Tatra gebergte meer te bieden dan alleen een mooie wintersportervaring. 

Het Tatragebergte

Het hoogste en meest adembenemende Poolse gebergte, biedt eindeloze mogelijkheden om van het buitenleven te genieten en in contact te komen met de natuur. Als uw tijd beperkt is en u het prachtige panorama van het Tatragebergte wilt zien, verlaat dan het centrum van Zakopane met een kabelbaan naar de top van de berg Gubałówka op 1.120 m boven de zeespiegel. Dit is de gemakkelijkste manier om de hele bergketen te zien met het Giewontmassief op de voorgrond – de drie toppen worden geassocieerd met een legende van slapende ridders, die zullen ontwaken als Polen in gevaar is. Op de top kunt u ook van een alpine glijbaan glijden, plaatselijke souvenirs kopen, een concert bijwonen of in de herberg iets eten en drinken. Als u nog hoger wilt, naar de top van Kasprowy Wierch in het hart van het Tatragebergte, kunt u een moderne kabelbaan nemen, die u van het station in Kuźnice, dat het hele jaar geopend is, naar de top op 1.960 meter boven zeeniveau brengt. In de winter is dit de heilige berg van de skiërs – de skipistes in twee valleien hebben een totale lengte van 14 km, en de helling is bijna 1 km hoog. Kasprowy Wierch is ook een vertrekpunt voor vele wandelroutes die u naar het westen naar de lagere Westelijke Tatra, en naar het oosten naar de Hoge Tatra brengen.

Wandelen

Voor een gemakkelijke wandeling in de bergen kunt u kiezen voor de Kościeliska- of Chochołowska-vallei, met zijn comfortabele, brede wegen langs kabbelende beekjes, spitsen en rotspoorten om ontspannen berghutten te bereiken. In de Kościeliska vallei kunt u de ‘ondergrondse Tatra’-Mroźna, Mylna, en de Drakengrotten in de Kraków Glen bezoeken. U ziet hier ook sporen van mijnbouw – ijzer-, koper- en zilverertsen, mineralen en zelfs uranium dat in het verleden in de Tatra werd gedolven. De belangrijkste bestemming van eenvoudige tochten is Morskie Oko in de Hoge Tatra – een prachtig meer omgeven door een muur van granieten pieken. U kunt het bereiken via een geasfalteerde weg, of met een paardenkoets. Hoewel u waarschijnlijk vergezeld zult worden door massa’s toeristen, is het uitzicht onvergetelijk.

Voor een serieuze bergtocht gaat u naar de bergkam van de Westelijke Tatra, Giewont, of de Roztoka-vallei naar de Vallei van de Vijf Poolse Vijvers, en u zult deze vijf bergmeren zien, en onderweg de hoogste waterval van Polen, Siklawa (70 meter hoog). Ervaren klimmers kunnen een poging wagen om de hoogste Poolse piek te bedwingen: Rysy, op 2.499 meter boven de zeespiegel, of als het mooi weer is, een poging wagen op Orla Perć, met zijn zeer uitdagende paden, waarop u kettingen, ladders, afgronden en adembenemende uitzichten tegenkomt. Overal in het Tatragebergte zult u betoverd worden door de schoonheid van de natuur, en u zult waarschijnlijk dieren in het hooggebergte zien, zoals gemzen, herten, reeën, vossen, wolven, uilen, adelaars, eekhoorns en egels – en misschien zelfs een beer als u geluk hebt.

Andere buitenactiviteiten

Het Tatragebergte is een sport walhalla, met langlauf-, fiets- en off-road routes, touwparken en paintballterreinen, paardrijbanen, tennisbanen, schietbanen, en atletiekstadions. U kunt zorbing, downhill mountain biking en bungee-jumping proberen, en als dat nog niet genoeg avontuur is, kunt u met een instructeur in een deltavlieger over de bergen vliegen. In de winter kunt u skiën, snowboarden, skitouren, quad- en scootersafari’s in de sneeuw maken, schaatsen op een van de vele ijsbanen of een romantische rit met een paardenslee maken.

Na een actieve dag kunt u zich ontspannen en nieuwe krachten opdoen in de talrijke thermale baden. In de zomer is er het open geothermische badplaatsje Polana Szymoszkowa in Zakopane, met een prachtig panorama op het Tatragebergte, en een overdekt Aquapark. In het gebied zijn ook centra die het hele jaar door geopend zijn: de nieuwe thermale baden in Chochołów, de Bania thermale baden in Białka Tatrzańska, de Bukovina baden in Bukowina Tatrzańska, of Gorący Potok in Szaflary. In al deze plaatsen vindt u zwembaden, fonteinen, kunstmatige rivieren, grillige glijbanen, geisers, sauna’s, en spa zones, waar u kunt genieten van een watermassage.

Het Tatra Museum

Het Tatra Museum is verdeeld over meerdere gebouwen in Zakopane.  In deze gebouwen worden verschillende onderdelen van de geschiedenis van Zakopane behandeld. Op deze manier kan men dus zelf bepalen welk tijdsperk van Zakopane ze willen bezoeken. Het museum behandelt zowel de geschiedenis als de natuur van Zakopane.

Voor meer informatie over Zakopane kunt u ook dit blog lezen die wij hebben geschreven! Enthousiast geworden? Boek dan nu een stedentrip of excursie naar Zakopane!

Reacties

reacties