Chat with us, powered by LiveChat

De slag om Westerplatte

Het schiereiland Westerplatte in Gdansk was de plek waar in 1939 de eerste schoten van de Tweede Wereldoorlog werden gelost. Op deze plek zijn de resten te vinden van een aantal Poolse barakken. Hier hielden 188 Poolse militairen maar liefst 7 dagen stand tegen de invasie van de Duitsers. Naast de overblijfselen van de barakken vindt u hier een stenenmonument ter nagedachtenis van ‘de slag om Westerplatte’. 

Na de oorlog plaatsten de overlevende verdedigers van het Depot een kruis op het schiereiland en richtten een kleine begraafplaats in. In het begin verwierpen de communistische autoriteiten deze spontane verering van pre-communistisch heldendom, maar sinds de late jaren vijftig omarmden ze het als nuttige propaganda voor de Volksrepubliek Polen. In 1966 werd een monument opgericht voor de ‘Verdedigers van de Poolse kust’. In een emotionele ceremonie werd majoor Sucharski’s as begraven op de Westerplatte begraafplaats.

Westerplatte groeide uit tot een nationaal monument voor de Polen. Tijdens de vreedzame ‘Solidariteit’ revolutie in 1980 werd het kruis teruggebracht dat door de communisten was verwijderd. 

Reacties

reacties