Chat with us, powered by LiveChat

In Krakau vindt u een groot aanbod aan nationale en internationale restaurants. Uiteraard zijn er de typische Poolse restaurants waar u authentieke Poolse gerechten kunt proberen. Een voorbeeld van een typisch Pools gerecht is de bigos. De bigos wordt ook wel een jachtschotel genoemd en is een stoofpot bestaande uit witte kool, zuurkool en vlees. In het algemeen houden Polen van vlees en er staan daarom altijd veel vleesgerechten (varkensvlees, kip en rundvlees) op het menu. Er kan gezegd worden dat de Poolse keuken veel wordt beïnvloed door de omringende landen. Pasta komt bijvoorbeeld veel voor in Poolse gerechten. Een goed voorbeeld van zo’n gerecht is de pierogi. Die pierogi lijkt op zijn Italiaanse variant raviola maar zijn groter en halvemaanvormig. De vulling van de pierogi kan bestaan uit kwark, gehakt, aardappelen, spek, wittekool, uien, champignons of witte boerenkaas. Het kan ook wel eens voorkomen dat fruitsoorten zoals bessen, appels en aardbeien worden gebruikt.

Wat ook veel voorkomt in de Poolse keuken zijn de soepen. Een voorbeeld van een soep dat veel wordt gegeten in Polen is de Borsjtsj. Dit is een soep gemaakt van rode bieten, ui, runderbouillon, vlees en zure room. Naar smaak kunnen ook kool, wortelen en knoflook worden toegevoegd. Een ander voorbeeld van een traditionele Poolse soep die je kunt eten in restaurants is de zurek soep. Deze soep heeft als boord/meelzuren als basis.

Wanneer we gaan kijken naar Poolse desserts zijn er een aantal zeker noemenswaardig. Zo is er bijvoorbeeld de pączek. Dit is een gefrituurd gistdeeggerecht en is meestal gevuld met jam of een andere zoete vulling. Dit gerechtje vindt u meestal terug op de dessert kaart in een van de vele Poolse restaurants in Krakau. Een bekende speciale zoetigheid in Polen zijn de faworki. In het Engels is deze zoetigheid bekend als ‘Angel wings’. De faworki is een knapperig gebakje gemaakt van dun in elkaar gedraaid deeg en wordt gewoonlijk bestrooid met poedersuiker.

Naast de Poolse restaurants kunt u in Krakau ook terecht bij verschillende ‘Westerse’ restaurants. Hierbij moet u onder andere denken aan Italiaanse restaurants, Franse restaurants en Spaanse restaurants. Wie meer de voorkeur geeft aan de Aziatische keuken kan ook haar hart ophalen in Krakau, de keuze is oneindig. Net als in Nederland is het de gewoonte om in restaurants in Krakau ongeveer 10 procent fooi te geven. Vergeleken met de prijzen van gerechten in Nederland is dineren in Krakau zeer goed te doen vanwege de gunstige munteenheid de Zloty. Een driegangenmenu kan in Krakau zomaar de helft minder kosten dan een gelijkwaardig menu in Nederland.

Bekijk hier onze stedentrips naar Krakau!

Reacties

reacties