Chat with us, powered by LiveChat

Poznan ligt in het westen van Polen, aan de rivier de Warta. De stad heeft veel moois om te ontdekken en beschikt over een rijke en bewogen geschiedenis, maar het eerste dat men moet doen zodra ze in Poznan zijn is niet de stad ontdekken, maar de Sint- Maarten croissant proeven!

Speciale bakrechten

De croissants uit Poznan worden door het gehele land verkocht. Wel is het zo dat deze alleen in de provincie Groot-Polen mogen worden gemaakt! Dit komt doordat deze provincie door de Europese commissie is opgenomen in het register van beschermde geografische aanduidingen. Hierdoor heeft de provincie als enige de bakrechten voor de croissants. Deze croissants worden dan ook gemaakt volgens een strikt gedefinieerd recept.

Zwarte donderdag

In juni 1956 kwamen de eerste massaprotesten in Polen tegen het communisme op gang. Tijdens de protesten vroegen de werkers om betere arbeidsomstandigheden. Dit protest begon in de Cegielskifabriek, deze stond toen bekend als de Jozef Stalinfabriek. Dit protest was een van de aanleidingen voor de Hongaarse Opstand die ook plaatsvond in 1956.

Ostrow Tumski

Ostrow Tumski is het oudste deel van Poznan. Dit eiland is omgeven door zowel de Warta als de Cybina rivier. Op dit eiland bevindt zich de oudste kathedraal van Polen, de kathedraal van de Heilige Apostelen Petrus en Paulus. Onder de kathedraal zijn er overblijfselen gevonden van graven. Waarschijnlijk zijn de eerste Poolse heerser, Mieszko I en zijn zoon Boleslaw de Dappere, er begraven.

Wat te doen in Poznan?

Naast lekkere croissants proeven is er vanzelfsprekend veel meer te doen in Poznan. Het winkelcentrum van Poznan, Stary Browar, werd in 2005 verkozen tot het beste middelgrote winkelcentrum van de wereld. Het winkelcentrum verbindt de commerciële ruimte met een kunstgalerie en is tevens een plaats waar vele evenementen plaatsvinden.

Voor watersporters is Poznan ook aantrekkelijk. Het kunstmatige Malta-meer ligt in het centrum van de stad. Bij het meer is het ook mogelijk om te skiën en te rodelen.

Geïnteresseerd geworden in Poznan? Boek dan nu een autoreis door het Noorden van Polen of contacteer ons voor een vrijblijvende offerte om alleen deze stad te ontdekken!

Reacties

reacties