Chat with us, powered by LiveChat

Een asiel, een toevluchtsoord, een ark. Dit is hoe de mensen de dierentuin herinneren die de oorlog hadden overleefd dankzij de heer en mevrouw Żabiński. In het jaar 1965 werd de familie Żabiński geëerd met de titel van Rechtvaardige onder de Volkeren. Ter gelegenheid van deze herdenkingsdag heeft het Polin- museum een virtuele tentoonstelling geopend die de verhalen vertelt van de Joden die dankzij de dierentuin overleefden.

De villa van meneer en mevrouw Żabiński die op het terrein van de dierentuin van Warschau staat, is onlangs het toneel geworden van de tentoonstelling over joden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in de dierentuin verborgen hielden.  

De villa werd ook wel “het huis onder de gekke ster” genoemd. Het was een asiel voor onder andere beeldhouwster Magdalena Gross, schrijfster Rachela Auerbach, bokser Samuel Keningswein en entomoloog Szymon Tenenbaum.  

Jan Żabiński, een landbouwkundig ingenieur en dokter in de fysologie, werd in 1929 benoemd tot directeur van de dierentuin. Hij was gepassioneerd over de ontwikkeling van de nieuw opgerichte instelling en zijn vrouw Antonina werd zijn naaste medewerkster. Hun villa werd een thuis voor gewonde dieren die daar onder hun liefdevolle zorg herstelden.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werden de meeste dieren van de dierentuin gedood. Sommige werden gedood door hun verzorgers; zij besloten dat het leven van mensen in gevaar zou komen als de dieren tijdens een bombardement zouden ontsnappen. Andere dieren gingen verloren tijdens een jacht die op het terrein van de dierentuin werd georganiseerd, sommige werden opgegeten, en sommige dieren werden door de Duitsers weggevoerd.

De familie Żabiński namen deel aan een samenzwering om mensen, wapens en munitie te verbergen in de verlaten kooien en paviljoenen en in hun villa. De dierentuin werd een asiel voor honderden Joden.

Op basis van de relaties van de overlevenden werden Jan en Antonina Żabiński in 1965 geëerd met de titel Rechtvaardigen onder de Volkeren. De tentoonstelling maakt deel uit van het project “Polish Righteous – Recalling Forgotten History”. 

Bron: Culture.pl 

Reacties

reacties