Chat with us, powered by LiveChat

Er zijn zo veel interessante musea in Krakau!

Wawelkasteel

Vandaag de dag is de Wawel heuvel de grootste trekpleister van Krakau met het Koninklijk Kasteel, de Kathedraal en de Drakengrot. Het statige kasteel is gebouwd op de heuvel van Wawel en is een monument van geschiedenis en architectuur en een schatkamer van kunstwerken en nationale relikwieën. Tegen het einde van de 16e eeuw woonden hier de Poolse heersers en tegenwoordig fungeert de Wawel als nationaal symbool en museum. Een permanente museale tentoonstelling omvat de karakteristieke en koninklijke privévertrekken, de schatkist en de wapenkamer. Van het plafond van de grote zaal, genaamd de Zaal van Afgevaardigden, kijken bezoekers naar 30 gebeeldhouwde hoofden, de originele portretten van Poolse notabelen uit de Renaissance. Dit meesterlijke houtsnijwerk is verbazingwekkend qua details. Het meest precieus is de verzameling van de 16e eeuwse wandtapijten die Bijbelse taferelen.verbeelden en waar op sommige Poolse en Litouwse wapenschilden zijn geplaatst.

Het meest waardevolle voorwerp is opgeslagen in de schatkist: Szczerbiec, het originele kroningszwaard van Poolse koningen.

Naast het kasteel staat een kleine, maar pracht en praal uitstralende, katedraal omdat hier de meeste van onze koningen werden gekroond en begraven. Voor de koning werken de beste architecten. Vandaar dat het de moeite is om een kaartje (voor 5 euro) te kopen en de begraafkapellen samen met de ondergrondse cryptes met glanzende kisten te bezoeken. Je kan ook de Sigimundtoren op om enorme 16e-eeuwse bel te bekijken.

Rynek Underground

Het Rynek Underground museum van Krakau bevindt zich onder het marktplein van de stad. Het museum is ongeveer 4000 vierkante meter groot. Het is een vrij recent museaal object in Krakau. De bouw is begonnen in 2009 met een budget van 38 miljoen zloty, gelijk aan ongeveer 4 miljoen dollars. Het museum werd geopend op 24 september 2010.

Deze museum is interactief ingericht en geeft veel informatie over onder andere de zouthandel uit de Middeleeuwen en de koningshuizen uit latere tijden. Door de opgravingen zijn er juwelen zoals ringen, oorringen, stukjes lappen stoffen, munten en gewichtjes tentoongesteld.

Muzeum Czartoryskich

Muzeum Czartoryskich is een onderdeel van het Nationaal Museum. Czartoryski Museum. Het mooiste museum van Krakau met de Rembrandt, de Da Vinci en de Poolse geschiedenis aan de hand van schilderijen en wapens. Daarmee is de permanente tentoonstelling de meest waardevolle in Polen en zelfs één van de meest waardevolle in Europa. Een 10-jaar durende gigantische renovatie van het museum heeft in 2019 een werkelijk prachtig gebouw opgeleverd waar onze door het museum gelicentieerde Nederlandse gids je nu in een 2 uur durende Nederlandstalige tour meeneemt door de geschiedenis van Polen aan de hand van schilderijen, wapens, jurken en trofeeën, om daarna te genieten van prachtige Europese kunstwerken waaronder het waanzinnige landschap schilderij van Rembrandt en het unieke portret gemaakt door Leonardo da Vinci.

Museum van Podgórze

Podgórze – een wijk van Krakau waar tijdens de Tweede Wereldoorlog getto zich bevond, was nog in de 19e eeuw een aparte stad. In 2018 is er een museum ontstaan dat de chronologische en thematische geschiedenis van Podgórze vertelt en het gebied waarop de stad werd gevormd, van de oudste, legendarische tijden tot nu. De 19e eeuw wanneer de stad bezet door Oostenrijkers was en tegelijkertijd een spectaculair industrieel succes behaalde, is zeker heel interessant.

Het Museum van Podgórze beschrijft de geschiedenis en het fenomeen van Podgórze als een multiculturele en multinationale stad.

De tentoonstelling vertelt in de chronologische en thematische volgorde de geschiedenis van Podgórze en het gebied waarop de stad werd gevormd, de architecturale, sociale en vooral industriële en commerciële ontwikkeling.

Podgórze was in de Tweede Wereld oorlog een wijk getto zich bevond. Het is een bijzonder pijnlijk bladzijde in de geschiedenis van deze wijk, omdat de Duitsers in 1941 in Podgórze een getto stichtten voor de Joodse bevolking. Ook na de oorlog Na de De wereld van de naoorlogse chaos – de tijd van sloop, verwoesting, oorlogsbrand veroorzaakte de verdwijning van bijna de hele Joodse gemeenschap en een groot deel van de uitlopers, die uit hun huizen werden gegooid in het gebied dat bedoeld was voor het getto.

Na de oorlog besloot Podgórze om te transformeren in een moderne – arbeiders- en volkswijk van de stad.

Het enige vreugdevolle accent van dit naoorlogse gebied is het uitzicht op de uitlopers ter ere van de oprichtingsakte van de toenmalige Volksrepubliek Polen, Józef Cyrankiewicz, voor de bouw van een modern TVP-centrum in Krzemionki.

Het pijnlijkste verlies van die periode was de verwoesting van de oude begraafplaats van Podgórze, des te acuter dat de begraafplaats de rustplaats was van de beste burgers van Podgórze en de oudste, net nadat deze was gesticht, de gemeentelijke necropolis van de stad.

Reacties

reacties