Chat with us, powered by LiveChat

KERK VAN DE HEILIGE MAAGD MARIA 

De Mariakerk op de hoek van de grote markt in Krakau is een van de bekendste kerken van Polen met het grootste gotische houten altaarstuk van Europa. U moet deze kerk van binnen ook zien (entreekaartje € 3,5. Kerk van de Heilige Maagd Maria werd gebouwd vanaf het einde van 13de eeuw tot aan het begin van de 15de eeuw. Maria kerk is een klassiek voorbeeld van de Gotische architectuur in Polen. Het bestaat uiteen driedelig schip, een basiliek corpus met transept. De façade van de basiliek is versierd door twee prachtige torens die overigens niet gelijk zijn, eentje van – 81 m en de andere 69 m hoog. Sinds de 15de eeuw wordt er elke uur een trompetsignaal (hejnal maracki) gespeeld vanaf de hoogste toren.

HET ALTAAR VAN VEIT STOSZ

Het Maria – altaar van Veit Stosz praalt in het interieur van de Maria-Basiliek. Dit prachtige gedenkteken van middel-eeuwse houtsnijwerk, als eerbetoon aan de heilige maagd Maria, wordt al eeuwenlang door iedereen bewonderd. het is het grootste altaar in Europa, van dit soort, ontstaan gedurende de jaren 1477-1489. De kosten ervan zijn door de burgerij van Krakau verzameld. Het heeft een grootte van 11×13 m de hoogste van de realistisch uitgebeelde figuren bedraat 2,7 m het is genaakt van eikenhout (de constructie). en lindehout (de beelde). De basis van het altaar bestaat uit dat een predella dat uitgebeeld de stamboom van Christus en Maria beeld. Het altaarstuk is 
voorzien van vier vleugels, waarvan er twee (de buitenste) onbeweeglijk zijn. Het geopende altaarstuk laat de geheimen van de vreugde van Maria zien – van de Verkondiging tot aan de Nederdaling van de Heilige Geest – op de vleugels. Een enorme plastische scéne van het inslapen van Maria, omringd door de apostelen. In het midden, de Hemelvaart van Maria en daarboven de kroning van Maria in het bijzijn van St. Adalbert en St. Stanislaus. Bij gesloten altaar-vleugels ziet men twaalf scenes van de smarten van Maria.

Reacties

reacties