Krakau Auschwitz bezoeken

Krakau Auschwitz bezoeken

Wanneer u een stedentrip naar Krakau maakt, kunt u een excursie naar het concentratiekamp Auschwitz bijna niet overslaan. Want Krakau mag dan een prachtige historie hebben en tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO behoren, de Poolse geschiedenis heeft ook een andere, donkere kant. Krakau en Auschwitz liggen niet ver van elkaar en daarom is tijdens uw stedentrip Krakau Auschwitz bezoeken goed te doen. Het complex Auschwitz ligt ongeveer 59 kilometer ten westen van Krakau en is gemakkelijk te bereiken per auto, trein of bus.
Het concentratiekamp Auschwitz Birkenau is misschien wel de meest aangrijpende plek op de wereld. Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog het grootste concentratiekamp in Duitsland. Miljoenen mensen zijn in deze kampen omgekomen, waarvan de grote meerderheid Joods was. Mensen stierven niet alleen in de gaskamers of omdat ze doodgeschoten werden, maar ook door uitputting, besmettelijke ziektes en honger.
Tijdens een bezoek aan Auschwitz leidt een gids u rond door het administratieve kamp Auschwitz I, dat in april 1940 werd opgericht. Hier zijn foto’s van alle overleden mensen te bekijken, net als de executieplaatsen en verbrandingsovens. Er werden in dit kamp allerlei vreselijke experimenten uitgevoerd. Ook bevindt er zich een museum met allerlei persoonlijke voorwerpen van de slachtoffers, waar zelfs haren van hen tussen zitten. U wordt daardoor direct erg geconfronteerd met dit verschrikkelijke verleden.
Omdat kamp Auschwitz I al gauw te klein werd voor de grote hoeveelheid mensen, werd er twee jaar later een tweede kamp gebouwd: Auschwitz II-Birkenau. Deze ligt drie kilometer van Auschwitz I af en is de grootste begraafplaats ter wereld. Het was een vernietigings- en werkkamp. Hier zijn barakken en ruïnes van de gaskamers terug te zien. Ook is er te zien hoe de gevangenen precies aankwamen en hoe de selectieprocedure verliep. De gids vertelt u alles over de geschiedenis van dit concentratiekamp, wat ervoor zorgt dat u aan het einde van de rondleiding precies weet hoe mensen in dit kamp verbleven. Om een goed beeld te krijgen van het gehele concentratiekamp moet u er minstens drie uur voor uitrekken. Auschwitz III-Monowitz is niet open voor bezoeken.
Een bezoek aan dit kamp zal u nog lang bijblijven. Het zien van de vele foto’s, persoonlijke bezittingen en de gaskamers is aangrijpend, maar zeker de moeite waard. De combinatie Krakau Auschwitz is daarom een echte aanrader.


Terug naar vorige paginaWaarom PolenReizen.nl?

De Polen-specialist met ruim 10 jaar ervaring
Zekerheid van SGR
Vaste lage prijzen
24/7 bereikbaar