Chat with us, powered by LiveChat

Vroeger was Kazimierz een eigen stad, in de 17e eeuw werd het een wijk van Krakau. Het word gezien als de Joodse wijk omdat vroeger alle Joden hier woonde. Nadat dit niet meer verplicht was bleven zij hier in de buurt wonen omdat er veel synagogen zijn. Tijdens de oorlog zijn deze mensen naar de getto in Podgorze verplaatst waar veel van hen het niet hebben overleefd. Toch is er veel terug te vinden van de tijd voor de oorlog. De wijk is dé plek voor Joodse cultuur en geschiedenis. Je vindt hier veel uitgaansgelegenheden, restaurants, museums, synagogen en begraafplaatsen.

De Oude Synagoge

De bekende Oude Synagoge ligt ook in deze wijk. Het is de oudste, nog bestaande, synagoge van Polen. Voor de oorlog was dit een belangrijk en religieus en sociaal centrum voor de Joodse gemeenschap. Na de oorlog was een groot deel van de Oude Synagoge gesloopt. De Poolse staat heeft de heropbouw bekostigt.

De Joodse wijk

In de 15e eeuw waren Joden gevestigd rond het huidige Plac Szczepański in Krakau. Nadat een brand in 1495 Krakau voor een groot deel verwoestte, verplaatste de koning de Joden van Krakau naar de wijk Bawol in Kazimierz. Eveneens in de 15e eeuw werd de verdedigbare Oude Synagoge gebouwd in de wijk. Het Joodse deel van Kazimierz werd in 1553 versterkt door muren, die werden uitgebreid in 1608. Het gebied tussen die muren werd bekend als Oppidum Judaeorum en besloeg één vijfde van de oppervlakte van Kazimierz maar wel met bijna de helft van het totale aantal inwoners. Het Oppidum werd een belangrijk Joods spiritueel en cultureel centrum. Dat veranderde toen Keizer Jozef het (gedeeltelijke) zelfbestuur van de Joodse wijk ophief. In 1822 werden ook de muren tussen het Christelijke en het Joodse deel van Kazimierz afgebroken.

De leegloop

In 1791 verloor Kazimierz zijn status als afzonderlijke stad en werd een wijk van Krakau. De rijkere Joden ontvluchtte de overbevolkte straten van oost Kazimierz maar bleven in de buurt van de synagogen wonen waardoor het Joodse karakter van Kazimierz nog lang behouden bleef. Rond 1930 waren er in Krakau 120 synagogen en gebedshuizen officieel geregistreerd, verspreid over de stad. Veel van het Joodse intellectuele leven had zich verplaatst naar Podogorze, de overkant van de rivier. Tijdens de Tweede wereldoorlog werden de Joden van Krakau, inclusief Kazimierz, verplaatst naar het getto. De meeste van hen overleefden de oorlog niet.