Chat with us, powered by LiveChat
De prachtige stad Krakau is rijk aan cultuur en geschiedenis. Tijdens uw bezoek gaat u dit zeker beleven. Ook heeft Krakau een bruisend nachtleven en vele charmante cafés. Van de Grote Markt (Rynek Glowny) tot aan het Wawel Kasteel en de fascinerende ondergrondse zoutmijnen van Wieliczka, de stad zal u verbazen en is een bezoek waard in elke jaargetijde! 

De taal van Krakau

Voordat u naar het buitenland gaat voor een (korte) vakantie, is het altijd handig om een paar simpele zinnen en basis woorden te leren. Bovendien weet u nooit wanneer het handig kan zijn. De lokale bevolking grinnikt waarschijnlijk om uw uitspraak maar zal de gedane moeite uiterst waarderen! De gesproken taal in Krakau is Pools. Tevens is dit de officiële spreektaal van Polen. Duits en Frans zijn ook veelvoorkomende talen, net als een tikkeltje Russisch. Dit zijn geen officiële spreektalen van Polen. Wees gerust over de taalbarrière, aangezien de meeste inwoners van Krakau prima Engels spreken.  
NEDERLANDS POOLS NEDERLANDS POOLS
Hallo Witaj Spreekt u ook Engels? Czy mówisz po Angielsku?
Goedemorgen Dzień dobry Ik spreek geen Pools I nie mów Polski
Goedenavond Dobry wieczór Ja / Nee Takt / Nie
Hoe maakt u het? Jak się pan ma? Dank u wel Dziękuję
Het gaat goed. Mozliwie Graag gedaan Nie ma za co
Mijn naam is… Mam na imię… Pardon Przepraszam
Wat is uw naam? Jak się pan nazywa? Tot ziens Do widzenia

Het weer in Krakau

Het weer in Krakau varieert per seizoen. Hierom is het een goed idee om het weer te bekijken voor u op reis gaat! Het weer van Krakau is het warmst tijdens het zomerseizoen, voornamelijk in juli. De temperaturen in deze maand liggen rond de 30ºC. Eveneens is juli, samen met augustus, drukbevolkt met toeristen. Dit geeft veel gezelligheid en een echt “even weg gevoel”. Als u Krakau liever bezoekt in rustigere sferen, boek dan een stedentrip tussen maart en mei of september en november.

Seizoenen in Krakau

Krakau in de lente is meer dan perfect voor een stedentrip. Het weer is nog altijd warm genoeg om heerlijk te wandelen over het Grote Marktplein (Rynek Glowny) of om wat de drinken op een van de gezellige terrasjes. In de lente is het vaak rond de 14ºC. Daarenboven de beste temperatuur om deel te nemen aan (een van) onze wandelingen. Klik hier voor meer informatie over de excursies. Temperaturen kunnen onder nul komen tijdens de winters van Krakau, desalniettemin is het zeker een aanrader om tijdens deze tijd een bezoek te plannen. De stad heeft iets magisch in het donker en er zijn genoeg (binnen)activiteiten! Denk hierbij aan een bezoek aan de zoutmijnen van Wieliczka of het Wawel Kasteel. Rondom en tijdens Kerstmis kunt u de mooiste kerstmarkten vinden op het Grote Marktplein, waar u heerlijke delicatessen kunt vinden.

Het eten in Krakau

Het eten in Krakau varieert van een hoogstaande culinaire keuken tot het goedkope en smakelijke street food. Deze stad heeft voor ieder wat wils. Nieuwe restaurants en cafés duiken op elke hoek van de straat op. Hierdoor is er genoeg keuze voor ieder, hetzij u van luid en gezelligheid houdt of liever rustig en een elegant plekje heeft. Street food in Krakau is zeer smakelijk en bovendien erg goedkoop. Geniet van lokale gerechten, zoals een zapiekanka. Dit is de Poolse versie van een pizza. Traditioneel Pools eten is simpel en hartelijk. De Pierogi dumplings bijvoorbeeld, zijn een lokale delicatesse. Deze kunnen gevuld worden met hartige of zoete vullingen. Dit gerecht is bijna overal te vinden; in de beste restaurants tot aan de food trucks op straat. Lokale gerechten zijn natuurlijk niet het enige dat u kunt eten. Vele internationale keukens zijn in Krakau te vinden, van Italiaans en Mexicaans tot aan Thais en Frans. Smacznego! (Eet smakelijk)