Chat with us, powered by LiveChat

Stedentrip Krakau en Auschwitz met Nederlandse gids

Stedentrip Krakau en Auschwitz met Nederlandse gids

Krakau is een zeer verrassende  en goed ontwikkelde stad en zeer geschikt voor vakantiegangers die eens iets anders willen dan Londen, Parijs of Berlijn. Deze verrassende stad gelegen in het zuiden van Polen heeft enorm veel te bieden aan welke toerist dan ook. Stoch:”mensen die genieten van het goede leven met de daar bijbehorende Poolse culinaire specialiteiten, dranken en muziek verzamelen zich rondom het sfeervolle marktplein (rynek Glowny), dat een van de grootste met een afmeting van 200 meter bij 200 meter.”Maar ook toeristen die op zoek zijn naar cultuur, zijn in Krakau aan het juiste adres. De stad is tijdens de Tweede Wereld oorlog vrijwel bespaard gebleven en daardoor zijn de talloze historische schatten nog overal te bezichtigen. Krakau is zelfs door Unesco uitgeroepen tot een van de belangrijkste historische steden ter wereld. De Mariakerk – midden op het marktplein – is een van de honderden kerken die Krakau rijk is, maar dit is wel een hele bijzondere die zeker van binnen moet worden bewonderd. Maar ook omdat er door een trompettist een melodie van vier noten wordt geblazen. Waarom vier noten ?Het schijnt dat een schildwacht vroeger eens alarm sloeg tegen dreigend gevaar, maar na vier noten staakte door een pijl die zijn keel doorboorde. “De trompettist speelt de vier noten elk uur de gehele dag door, dat is toch bijzonder.

Draken

Wie zijn ogen goed de kost geeft in Krakau, merkt al gauw dat draken goed zijn vertegenwoordigd. En dat is niet voor niets. Een andere legende is die van de draak van Wawel. Lang geleden leefde een draak in de grot onder Wawel (Smok Wawelski). Hij spuwde vuur en had een angstaanjagend gebrul. Geen enkel wapen zou hem kunnen doden, zo vertelde de bange boeren uit de omgeving elkaar. Op een dag besloot koning Krak dat het genoeg was. Hij beloofde de hand van zijn dochter aan degene die de draak wist te verslaan. Skuba wierp zich op als vrijwilliger. Hij had geen wapens en kon niet goed vechten. Toch wilde hij graag een poging wagen en verzon een list. Hij vulde een dood schaap met zwavel, naaide hem dicht en legde het neer bij de ingang van de grot. De draak greep het schaap en de zwavel kwam in aanraking met het vuur in zijn mond. Het vuur was zo fel dat de draak ernstige brandwonden opliep in zijn mond en keel. Hij sleepte zich naar Wisla rivier en dronk in een keer al het water op. Zoveel, dat hij ontplofte. De draak was verslagen en Wawel was vrij. Na de dood van de draak bouwde koning Krak een prachtig kasteel boven op de Wawel heuvel dat nu te bezoeken is. Stoch zegt : “dat was het begin van wat ooit zou uitgroeien tot de stad Krakau. Voor de ingang van de grot staat nu een grote gietijzeren draak.”

Ook voor jongeren ?

“Krakau is aantrekkelijk voor jong en oud. Naast dat de stad een rijke historie biedt, is er voor actieve bezoekers ook genoeg te doen. Wat dacht je van paardrijden, fietsen, wandelen of rots beklimmen? Maar er zijn ook genoeg leuke winkels die typische Poolse producten verkopen, daarnaast ook een groot winkelcentrum met grote winkel ketens.”: zegt Stoch. Naast de aantrekkingskracht van het gezellige marktplein , mogen toeristen de wijk Kazimierz, ook wel de oude joodse wijk, genoemd niet overslaan.  Ook hier bevinden zich talloze kroegjes en barretjes en worden bezoekers verleid door een unieke mix van cultuur, geschiedenis en heerlijk eten. De meeste cafés vind je rond Plac Nowy. Voor de leuke boetiekjes en vintage kledingswinkels kunnen toeristen terecht in de straat Ulica Jozefa. Leuke restaurants zitten door heel Kazimierz verspreid, maar bezoekers zijn pas echt in krakau geweest als er een grote zapiekanka , een soort Poolse pizza variant, is besteld. “Krakau heeft mij echt verrast. Ik wist niet dat er zoveel te doen en te zien was, door deze groepsreis heb ik een nog beter beeld van de stad.

Zout

Een must is de zoutmijn van Wieliczka, naast een bijna onvoorstelbare geschiedenis vind je er ook een kerk die volledig uit zout bestaat. Zo prachtig dat het zelfs ongelovigen raakt. De Wieliczka- zoutmijn ligt in het plaatste Wieliczka nabij Krakau. De mijn is een van de oudste ter wereld. Het winnen van zout op deze plek werd voor het eerst vermeld in 1044. De gangen van de mijn zijn in totaal 300 kilometer lang en bereiken een diepte van 327 meter. Omdat de lucht in de mijn vrij is van vervuiling en rijk is aan micronutrienten, heeft men een kuuroord gebouwd op 135 meter diepte. De mijn is ook bijzonder vanwege zijn lange toeristische traditie.

Vijftiende eeuw

Al aan het eind van de vijftiende eeuw kwam de elite dit ondergrondse wonder aanschouwen. Bezoekers worden tegenwoordig rondgeleid over een 3,5 kilometer lange route langs standbeelden van historische en mytische figuren, allemaal uitgehouwen in het rotsachtige zout. Verder zijn er een ondergronds meer, een kapel en worden er oude werktuigen getoond ter illustratie van de historie van de zoutwinning. Elk jaar bezoeken zo’n een miljoen toeristen de mijn. Sylvia van der Enden (personal Touch Travel); “Leuk was op zondagochtend de tour naar de zoutmijnen van Wieliczka, in een gammele lift naar 135 meter onder grond en hoe indrukwekkend; je vind er een kerk, restaurant en filmzaal. De vele gangen en ruimtes met standbeelden van zout, geweldig! Mijn tip is om een bezoek een Krakau zeker te combineren met een bezoek aan deze zoutmijnen.” Groepsreizen Krakau boeken  


Waarom PolenReizen.nl?

De Polen-specialist met ruim 10 jaar ervaring
Zekerheid van SGR
Vaste lage prijzen
24/7 bereikbaar

Blijf op de hoogte!


Like ons op Facebook