Chat with us, powered by LiveChat

Het aantal historische plekken in Polen loopt in de duizenden, maar slechts één daarvan kan beweren dat het het langst bestaat – het bos van Bialowieza.

Dit oude bos ligt op de grens tussen Polen en Wit-Rusland, in de regio Podlasie. UNESCO benoemde de het tot biosfeerreservaat in 1977 en twee jaar later werd het ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is het laatste Europese laagland loof- en gemengde bos dat bestaat. De Białowieża vertegenwoordigt het bos dat ooit het grootste deel van Europa bedekte.

Bizons en andere dieren

Dit oerbos herbergt dier- en plantensoorten die typisch zijn voor zowel Oost- als West-Europa. Het is de enige plek ter wereld waar u Europese bizons vrij kunt zien rondlopen. Enkele andere soorten die het bos hun thuis noemen zijn elanden, wolven, edel- en reeën, lynxen en wilde zwijnen. Te midden van de dennen, eiken, sparren en beuken die het grootste deel van het bos uitmaken, vindt u bomen die ontzettend oud zijn. Er zijn meer dan 900 verschillende plantensoorten die hier hun thuis hebben gevonden. Ook zeldzame vogelsoorten zoals de slechtvalk, de witte ooievaar en de zeearend fladderen door dit schilderachtige bos.

Beschermd natuurpark

Een gebied van ongeveer 40 vierkante mijl van het bos is beschermd als natuurpark. En een bezoek aan dat deel is alleen mogelijk als onderdeel van een rondleiding of officiële wetenschappelijke expeditie. Bezoekers kunnen te voet of met een paardenkoets van de bezienswaardigheden genieten. Het Nationaal Park zorgt ervoor dat dit deel van het bos ongestoord blijft en het inademen van de oeroude lucht is een ervaring die de bescheiden tourprijs meer dan waard is. Er lopen verschillende wandel- en fietspaden door het bos. Georganiseerd vogels kijken met deskundige gidsen is een andere populaire manier om het meeste uit een bezoek aan het bos te halen.

De UNESCO werelderfgoederen van Polen zijn allemaal een bezoek waard, maar dit is een van de beste. Zelfs mensen met slechts een oppervlakkige belangstelling voor de natuur zullen sprakeloos worden van de enorme omvang van het Białowieża-woud. Deze wilde plek is zeker een bezoekje waard tijdens uw autoreis binnenlandse natuur! 

Reacties

reacties