Chat with us, powered by LiveChat

Gdansk, een van de Hanzesteden, is gelegen aan de Oostzee. Nederland deed vroeger veel zaken met deze Poolse stad. Hierdoor zijn de Nederlandse invloeden goed terug te zien in de stad. Veel bouwerken zijn ontworpen door Nederlandse en Vlaamse architecten. Gdansk wordt door veel mensen gezien als één van de mooiste steden van Polen. U zult zich zeker niet vervelen in deze stad met de meest prachtige en imposante bouwwerken. Een begeleide stadswandeling mét Nederlandstalige gids is ook mogelijk tijdens uw bezoek aan deze stad.

Koninklijke route

De Ulica Dluga (Lange Straat) en de Dlugi Targ (Lange Markt), liggen midden in het centrum van Gdansk en vormen de bekende Koninklijke Route. Tijdens de middeleeuwen kwamen de vorsten via deze route de stad binnen. De gebouwen aan de Lange Straat kenmerken zich door hun gedecoreerde gevels, voorzien van helden en familiewapens. Doordat dit zo’n belangrijke route was, vindt u hier de grootste en mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Hooglandse Poort

Aan het begin van de Koninklijke Route vindt u de Hooglandse Poort, de Brama Wyzynna. Deze poort werd gebouwd in 1588 en vormde de westelijke toegang tot de binnenstad van Gdansk. De poort is gebouwd in Renaissancestijl, voorzien van veel pracht en praal. Wapenschilden van Polen, West-Pruisen en de stad zelf zijn hierop vormgegeven.

Groene Poort

Deze poort is de meest indrukwekkende poort op de Koninklijke Route door Gdansk. De toren, die tussen 1568 en 1571 gebouwd werd, zou worden gebruikt als koninklijke residentie voor bezoekende monarchen. Helaas is de toren hier maar één keer voor gebruikt toen in 1646 de Poolse koningin Marie Louise Gonzaga een bezoek bracht aan de stad. Tegenwoordig wordt de poort gebruikt als Nationaal Museum.

Neptunusfontein

De Neptunusfontein, gebouwd in 1633, vormt samen met de Kraanpoort het symbool van Gdansk. De legende gaat dat Neptunus de bedenker is van het bekende ‘Goldwasser’, de kruidenlikeur van Gdansk die goudschilfers bevat.

Kraanpoort

De Kraanpoort, Zuraw, is ongetwijfeld het meest opvallende bouwerk van de Stad. Deze toren werd halverwege de 15e eeuw gebouwd en diende naast toegangspoort ook als takelmechanisme voor zware goederen uit schepen. Gewichten tot 2000 kilo konden met gemak getakeld worden door de poort. Tegenwoordig wordt de Kraanpoort gebruikt als onderdeel van het Nationaal Maritiem Museum.

De slag om Westerplatte

Het schiereiland Westerplatte in Gdansk was de plek waar in 1939 de eerste schoten van de Tweede Wereldoorlog werden gelost. Op deze plek zijn de resten te vinden van een aantal Poolse barakken. Hier hielden 188 Poolse militairen maarliefst 7 dagen stand tegen de invasie van de Duitsers. Naast de overblijfselen van de barakken vindt u hier een stenenmonument ter nagedachtenis van ‘de slag om Westerplatte’.

St. Catherine Kerk

Gdansk heeft één van de mooiste en oudste kerken van Polen. De St. Catherine Kerk is daar een van. Deze Gotische kerk staat voornamelijk bekend om haar klokken. Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan de klokkentoren, welke u een prachtig uitzicht geeft over de stad en omgeving.

Zoals u ziet is er in Gdansk veel te bewonderen. Naast de bovengenoemde bezienswaardigheden zijn er nog veel meer bouwerken die zeker een bezoek waard zijn. Een bezoek aan het Gouden Huis, het Stadhuis en de Mariabasiliek kunnen zeker niet ontbreken tijdens uw stedentrip in Gdansk.

Bekijk ons aanbod aan stedentrips in Gdansk hier.

Reacties

reacties