Auswitch bezoeken bij Krakau

Auswitch

Bezoek Auswitch tijdens uw reis aan Krakau. Auswitch (officiële spelling: Auschwitz) is het grootste concentratiekamp van nazi-duitsland en is te bezoeken als losse excursie auswitch of als tour naast uw stedentrip naar Krakau.

Het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau is één van die plekken op aarde waar je meteen stil van wordt. De Tweede Wereldoorlog Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden hier naar schatting 1.1 miljoen tegenstanders van het Duitse Rijk om het leven gebracht. Het kamp werd Auschwitz-Birkenau genoemd en werd vernoemd naar de stad Auschwitz, die iets verderop ligt. Tegenwoordig hanteert men ook wel de spelling ‘Auswitch’. Het bezoeken van dit kamp is een vaak geboekte excursie gecombineerd met een stedentrip Krakau. Niet gek; het voormalige vernietigingskamp ligt op een klein uur rijden van de grote Poolse stad.

Auschwitz bestond in de Tweede Wereldoorlog uit drie actieve delen. Auschwitz I was het administratieve deel, waar men minutieus alles bijhield wat er op het kamp gebeurde. Hoe verschrikkelijk dat ook was. Auschwitz II was het vernietigingskamp zelf en Auschwitz III (ook wel Monowitz) was een werkkamp. Hier verrichten gevangenen tien tot elf uur dwangarbeid per dag, zes dagen per week. De zondag was ingeruimd voor het wassen en douchen. Je kwam in het kamp terecht als je tegenstander van het Duitse Rijk was.

De schattingen van het aantal slachtoffers in Auschwitz-Birkenau zijn gigantisch. Van de naar schatting 1.3 miljoen gedeporteerden vonden uiteindelijk 1.1 miljoen de dood. Een duizelingwekkend aantal. Van dit aantal betrof het in bijna 90% van de gevallen Joodse gevangenen. De meeste stierven in de gaskamers, waar men meteen na aankomst naar toe werd gestuurd, zogenaamd om te douchen. Ook vielen er veel doden door honger, uitputting, ziektes in het kamp, dodelijke straffen wegens ongeoorloofd gedrag en experimenten op levende mensen.

Toen het besef kwam dat de oorlog verloren was, hebben de nazi’s geprobeerd al het bewijsmateriaal in het kamp van de aardbodem te doen verdwijnen. Complete loodsen waarin alle administratieve gegevens werden bewaard werden in de fik gezet en op die zo volledig mogelijk van de aardbodem geveegd. Dit is echter niet in het geheel gelukt.

Zonder een excursie Auswitch is uw stedentrip Krakau eigenlijk niet compleet.


Terug naar vorige paginaWaarom PolenReizen.nl?

De Polen-specialist met ruim 10 jaar ervaring
Zekerheid van SGR
Vaste lage prijzen
24/7 bereikbaar